Az apai nagyszülők, Berger Náthán és Klein Mária

+
 • Photo taken in:
  Győr
  Year when photo was taken:
  1891
  Country name at time of photo:
  Magyarország
  Name of the photographer / studio:
  Brodszky M. fényképész, Győr
A képen apai nagyszüleim, Berger Náthán és felesége, Klein Mária láthatók. A kép 1891-ben készült a győri Brodszky M. fényképésznél.
 
A legrégebbi személyes emlékeim, apai nagyapámról, Berger Náthánról vannak. Ő volt a negyedik gyerek, de az első a családban, aki eleminél több iskolát végzett. Az elemi után elvégezte a négyosztályos győri reált. Ez abban az időben azt jelentette, hogy ő egy írástudó ember volt. Akkoriban Csornán csak elemi volt, és Győrben volt a reál. Ez még a kiegyezés előtti időszak, hiszen 1857-ben született, 1863-ban volt hat éves, a kiegyezés körül fejezhette be a negyedik elemit, és akkor mehetett a reálba. Aztán beállt a családi üzletbe, és pár év után, ez már az 1870-es évek lehetett, a szülei elküldték tanulni a szakmát Orsovára. Orsova nagy gabonakereskedelmi központ, és ott volt egy vagy két évet, ott tanulta ki a szakmát. Csorna egyik nagyon jó nevű kereskedője. Részt vett a közéletben is. Megyei törvényhatósági bizottsági tag, városi, illetve hát akkor még községi képviselő-testületi tag is volt. Volt, amikor virilistaként, és volt, amikor választott tagként, volt ilyen is, olyan is, tudtommal. Katona nem volt, mert akkoriban még nem volt sorkötelezettség, csak az volt, hogy a községnek hány embert kell adni. 
 
Nagyapám rendkívül okos ember volt, ezt később láttam, amikor már én is idősebb lettem, és rengeteget beszélgettünk. Tőle tudok sokat a régiekről. Akkor mesélt sokat, amikor már öreg volt. Odaült a székébe, és beszélt. Kemény ember volt, és rendkívül egyenes. Őt tartották a család eszének. Például többször elmesélte, hogy az 1910-es években aszfaltozták a csornai főbb utcákat, és vezették be a villanyt, amikor képviselő-testületi tag is volt, és azt mondta, hogy ha ezt nem valósították volna meg, akkor nem maradt volna Csornán. Tehát biztos, hogy nagy hajtóerő volt a képviselő-testületben. 
 
Azt nem tudom, hogyan ismerkedett meg apai nagyapám és nagyanyám, de nem hiszem, hogy sádhen volt. Csornán mindenki ismerte egymást. A Klein család is egy jó nevű család volt, és anyagilag is hasonló szinten álltak, mint a Bergerék.
 

Interview details

Interviewee: Endre Berecz
Interviewer:
Andor Mihály
Month of interview:
December- Január
Year of interview:
2005-2006
Budapest, Hungary

KEY PERSON

Náthán (Ignác) Berger
Year of birth:
1857
City of birth:
Csorna
Country name at time of birth:
Habsburg Birodalom
Year of death:
1944
City of death:
Auschwitz
Country of death:
Poland
Died where:
Auschwitz
Occupation
before WW II:
Kereskedõ
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8