Survival in Sarajevo -- Friendship in a Time of War

The story of how an old synagogue in the Bosnian war zone became a beacon of hope for everyone. During the Bosnian war (1992-1995), the Jewish community of Sarajevo refused to take sides, opened their own humanitarian aid agency inside the city's synagogue, and were soon joined by their Muslim, Croat and Serbian friends. While outside of the besieged Bosnian capital, nationalist politicians swore these ethnic groups could not get along, here's a group of people who never got the memo. In this European war, Jews were not the victims. In this war, Jews were saving Muslims and Christians.

Read more

БЕНО РУСО И РОЗА КАМХИ: ГОДИНИТЕ СИ ГО ПРАВАТ СВОЕТО

Бено и Роза се вљубија некаде во триесеттите години на минатиот век, а во 1946 година тие се венчаа. Во меѓувреме, најголемиот број од македонските Евреи, поточно над 7. 400 беа депортирани во логорот на смртта Треблинка. Ниту еден од нив не се врати жив дома. Бено и Роза, заедно со неколку нивни пријатели Евреи, на неполни дваесет години зедоа пушка в рака и им се приклучија на партизаните во борбата против фашизмот. Кога во 1945 година војната заврши Бено имаше само 24 години. Тогаш тој стана генерал.

Available languages

Read more

Moments-Monuments-Movements

Product of the kids from the Drama section from OOU "Dimitar Vhalov" School in Shtip and their teacher Marija Ivanova (me) .

Winner of the third place on the competiton of digital content which is part of the project "Tolerance, dialog and cooperation : Jewish traditin, cuture and history, presented like part of the macedonian multicultural society" which was made by the Memorial center of the Hollocaust in Macedonia - Skopje and supported by the Konrad Adenauer Foundation.

Read more

Jewish Seed is Indestructible

Product of the kids from the Drama section from OOU "Dimitar Vlahov" School in Shtip and their teacher Marija Ivanova (me) .

Winner of the first place on the competiton of digital content which is part of the project "The hollocaust trouhgh the prism of the children's eyes" which was made by the Memorial center of the Hollocaust in Macedonia - Skopje.

https://www.youtube.com/watch?v=O7eos2mZDz8

Read more

ИЗЛОЖБАТА ЗА САРАЕВО

Босанско-Српската опсада на Сараево, која траеше од пролетта во 1993 година па се до зимата во 1996 година, е една од најдолгите опсади која се памети во последниве години. Со исклучувањето на струјата и водата, повременото снабдување со храна и 11, 541 човечки жртви убиени од снајперисти и минофрлачи, на Сараевчани не им преостануваше ништо друго освен да си помогнат еден на друг.   

Read more

Lesson plan- OU Dobre Jovanovski, Prilep

Училиште:

ООУ "Добре Јованоски" Прилеп

Наставник:

Емилија Богданоска -Трифуновска

Ден на реализација:

12.11.2012

Наставен предмет:

Историја

Одделение:

6

Наставна тема:

Додатна настава

Наставни единици:

Стекнати впечатоци и знаења од дводневната екскурзија

Тип на часот:

Нови знаења

Цел на часот:

Read more