Gábor György 14 éves korában

+
 • Foto aufgenommen in:
  Igló
  Jahr:
  1916
  Ländername:
  Magyarország
  Name des Landes heute:
  Slovakia
  Name of the photographer / studio:
  Matz és Társa, Igló
Bátyám, Gábor György -- középen áll -- unokatestvéreivel, akik Lőcsén éltek. Az ülő sor balról jobbra: Léderer Zoltán, Aladár és Lajos. A kép 1916-ban készült a híres Matz Gusztáv iglói fényképész műtermében.
 
 
A nagybátyám, Léderer Miksa nagy tekintély volt Szepességben, Szepes megye tiszteletbeli főügyésze volt. Akkora magyar volt, hogy amikor elcsatolták a Felvidéket, otthagyott mindent, házat, tekintélyt meg az egész életét, idejött Pestre, és itt ügyvédkedett, ahol az ezer vagy még több ügyvéd közt volt az egy, és egyáltalán nem volt könnyű élete. Papával nagyon jó testvérek voltak, szerették egymást, és mi is őt. Miksa még a háború előtt meghalt betegségben, kábé 1938-ban. Állandóan összejártunk. Főleg ők jöttek, mert hát valamiképpen szerettek hozzánk jönni. Amikor utoljára láttam, mellettem ült a vacsoránál, és úgy mutatta, nagyon fáj. Valami vesedolog volt. Itt a Park Szanatóriumban, a Dózsa György úton, akkor Aréna út -- ahol mind a három Gábor gyerek született -- halt meg.
 
Miksa bácsinak mind a három fia jogot végzett, kettő ügyvéd lett. Aladár volt a legidősebb, ő ügyvédeskedett, és hatvanéves korában természetes halállal halt meg az 1950-es évek végén. Zoltán, a középső munkaszolgálatban, Ukrajnában halt meg. Ez a család egyik szörnyű története, de egészen különleges. Sorakozó volt, és ő akadályozva volt a sorakozásban, mert a reteráton ült. Nem tudott sorakozni, nem tudott fölállni, és akkor az őrmester vagy ki volt a felettes, lelőtte. Lajos volt a legfiatalabb, akit fiatalon elhunyt nagybátyja után neveztek így. Kimondottan gyönyörű férfi volt, de nem az a fogpasztaszépség. Jogot végzett, de újságíróskodott. Már egész fiatalon kiment Angliába, és ott az "Observer"-nél volt főmunkatárs. És hogy s miképpen -- nyilván nagy sznob volt, és igyekezett -- bekerült a legfelső körökbe, még a királyi családdal is volt kapcsolata. A mostani királynő gyerekként a térdén lovagolt. Persze akkor még szó sem volt arról, hogy királynő lehet. Volt Lajosnak egy nagy szerelmi ügye, úgy nézett ki, hogy abból házasság lesz, de nem lett, nyilván a család nagyon ellenezte, hogy egy Talleyrand hercegnő hozzámenjen. Végül nem őt, de angol nőt vett feleségül. Kint is halt meg. Három gyerekét nem is ismerem. Összesen egyszer volt itthon a felszabadulás után.
 

Interview details

Interviewte(r): Marianne Gábor
Interviewt von:
Bihari Józsefné
Monat des Interviews:
Február- December
Jahr des Interviews:
2005-2006
Budapest, Hungary

HAUPTPERSON

György Gábor
Geburtsjahr:
1902
Geburtsort:
Budapest
Todesjahr:
1973
Todesort:
Budapest
Gestorben:
after WW II
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Zenei rendező, dramaturg, író, műfordító, szerkesztő
nach dem 2. Weltkrieg:
Író, műfordító, szerkesztő
Familiennamen
 • Vorheriger Familienname: 
  Léderer György
  Jahr der Namensänderung: 
  1903
  Grund der Namensänderung: 
  Asszimiláció

Mehr Fotos aus diesem Land

Klassenfoto nach 40 Jahren
Klassenfoto - Jüdisches Gymnasium
Kinder von Paul Ronas Tante Irma, geborene Bing
Susanne Zahradnik
Susanne Zahradniks Großmutter väterlicherseits Etelka Adler, geb. Ehrenwald
Klassenfoto aus der jüdischen Schule Brünn
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8