Gönczi László gyerekkorában

+
 • Foto aufgenommen in:
  Budapest
  Jahr:
  1911
  Ländername:
  Magyarország
  Name of the photographer / studio:
  Klatonsky Victor, Budapest
Ez itt a bátyám, Gönczi László. Ő 1905-ben született. Laci reáliskolában [lásd: gimnáziumok és egyéb középiskolák] érettségizett, és nem vették föl az egyetemre a numerus clausus miatt. 
 
A két unokanővérem meg a Laci meg én jártunk a Városi Színházba [Ennek épületében lett később (1951) az Erkel Színház. -- A szerk.] minden vasárnap délután. Nincs olyan nevű énekes, dirigens, akit ne hallottam volna. Apámat nem érdekelte a komolyzene, anyám szerette, de ő sem járt. Ez a bátyámnak volt a hobbija. A bátyám nagyon kulturált gyerek volt. Őt csak a komolyzene érdekelte. És olvasott, olvasott. Otthon nem volt sok könyvünk, de könyvtárból folyton olvastunk, és mindent. Gárdonyi, Mikszáth, Jókai és így mentünk tovább.
 
Laci először a nagybátyámnál volt irodában, aztán volt egy kisbútorműhelye. Nem volt egy sikeres ember. A végén volt egy nagyon jó állása. A visszacsatolt -- ez már a háború -- területen [lásd: második bécsi döntés], Szilágy megye valamelyik részén egy birtokon volt intéző, ott ő nagyon szépen keresett. Lett két fiuk. A bátyám kitért, reformátusra. A felesége kedvéért, mikor a felesége terhes lett, kitért. Az Ádám már reformátusnak született.

Interview details

Interviewte(r): Vilmosné Radvaner
Interviewt von:
Sárdi Dóra
Jahr des Interviews:
2001
Budapest, Hungary

HAUPTPERSON

László Gönczi
Geburtsjahr:
1905
Geburtsort:
Budapest
Todesjahr:
1945
Todesort:
Budapest
Todesort:
Budapest
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Kisbútorműhely tulajdonos
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8