Gönczi Mihályné és családja

+
 • Foto aufgenommen in:
  Budapest
  Ländername:
  Magyarország
  Name of the photographer / studio:
  Sinayberger Béla, Budapest, Király u. 51.
Ez itt az anyám családja, a Klein család. Balról jobbra a hátsó sorban, a testvére Artúr, az apja József, és a másik testvére Mór. Elöl anyám, a testvére Berta és az édesanyjuk Regina.
 
Az anyai nagypapám, Klein József 1847-ben vagy 1848-ban született Szilágy megyében, azt hiszem, Hadadon. Kályhásmester volt. Feljött Pestre, nem tudom, mikor, és itt megismerte a nagyanyámat, aki akkor özvegy volt. Ő hozott két lányt a családba. Semmit nem tudok róluk, meghaltak. A nagymama, Bloch Regina nem tudom, honnan jött. Nagyon sokan voltak testvérek. Egy nagynénire emlékszem, akihez mi még mentünk. Egész kevés emlékem van Regina nagymamáról, nagyon pici voltam, mikor meghalt 1913-ban. Nagyapa 1920-ban halt meg.  
 
Anyámék négyen voltak testvérek. A legidősebb Klein Mór, aztán Kármán Mór lett. Tőzsdés volt. 1932-ben egy tőzsdekrach miatt öngyilkos lett [lásd: 1929-es gazdasági világválság]. A felesége az édesanyja fehérnemű üzletében dolgozott. A Váci utcában volt egy elegánsabb bolt, ide nem mentek be csak egy ingért, hanem bementek egy kelengyét rendelni. Volt egy fiúk, Kármán István. Őt elvitték, és Kőszegen meghalt 1944-ben munkaszolgálatban. Még van egy lánya, Klári, ő kint van Amerikában. 1936-ban férjhez ment, a férje elég vallásos volt. A Rumbach utcai templomban volt az esküvő. Az ortodoxabb volt, mint a Dohány utcai, ott nem volt orgona. Klári tulajdonképpen nem volt nagyon vallásos, de mindent tartott a férjével. 1938-ban, amikor a zsidó törvényt kezdték tárgyalni [lásd: zsidótörvények Magyarországon], a férje azt mondta, hogy ő sehol nem lesz már másodrendű állampolgár, és kimentek Amerikába, New Yorkba. Még itthon született egy gyerekük, de az meghalt, és kint született egy lányuk. Mór felesége az én lakásomban volt, ami védett házban volt, és 1947-ben kiment Amerikába.
 
Anyukám következő testvére Artúr. Ő nem szeretett tanulni, színész akart lenni, és a nagypapámnak ez nem tetszett, s lakatosságot kellett tanulnia, aztán vándor volt. Végigjárta egész Európát, Moszkvától Madridig. A végén Hamburgban élt.
 
Akkor volt a Berta. 1905-ben halt meg, 23 évesen, menyasszony volt. Volt neki valami reumaszerűsége, ami megtámadta a szívét.
 
Anyám volt a legfiatalabb. 1884-ben született Budapesten. Elvégezte a négy polgárit [lásd: polgári iskola], utána annyit tanult, hogy megtanult varrni, és aztán otthon volt. Anyám sem tanult, és a nővére sem, varrni tanultak valami ismerősnél, de nem volt foglalkozása a nőknek.

Interview details

Interviewte(r): Vilmosné Radvaner
Interviewt von:
Sárdi Dóra
Jahr des Interviews:
2001
Budapest, Ungarn

HAUPTPERSON

Mihályné Gönczi
Jüdischer Name:
Temele
Geburtsjahr:
1884
Geburtsort:
Budapest
Todesjahr:
1963
Todesort:
Budapest
Gestorben:
after WW II
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Háztartásbeli
nach dem 2. Weltkrieg:
Háztartásbeli
Familiennamen
 • Vorheriger Familienname: 
  Klein Teréz
  Jahr der Namensänderung: 
  1904
  Grund der Namensänderung: 
  Házasságkötés
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8