Mestitz Mihály

+
 • Foto aufgenommen in:
  Marosvásárhely
  Ländername:
  Magyarország
  Name des Landes heute:
  Romania
  Name of the photographer / studio:
  Ciehulski és Csonka, MAROS-VÁSÁRHELY
Ez az apai nagyapám, Mestitz Mihály, akinek állítólag 1850-ben volt már bútorüzlete itt, Marosvásárhelyen. 
 
Az apai nagyapáról, Mestitz Mihályról nem tudok semmi mást, csak hogy szép öregember volt. Csehországból származott, egy Raudnitz nevű helységből [Ma ezt Roudnice nad Labemnek hívják. -- A szerk.], 1830-ban született. Nem tudom, minek következtében jött el, de azt hiszem, nagyon fiatalon eljött onnan. Akkor itt osztrák--magyar világ volt. Nem tudok semmit róla, hogy milyen iskolákat végzett, vagy Marosvásárhelyen kívül még hol élt. Azt tudom, hogy 1850-ben már volt bútorüzlete a volt Szentgyörgy utca sarkán [ma Revolutiei utca, a város központjában van], Mestitz Mihály és fiai volt a neve. 1869-től parkettagyárat, gőzfűrészt és gőzmalmot működtetett.
 
Jó kellett legyen az anyagi helyzetük, első bútoros volt itt Erdélyben. Modern gondolkodású valaki kellett legyen a nagyapám, mert reklámozta is a bútorüzletet. Császári és királyi udvari szállítók voltak. "Legolcsóbb bútor bevásárlási forrás, Erdély[ben a] legnagyobb. Mestitz Mihály és fiai bútorgyárosok: Marosvásárhely Széchenyi tér, Kolozsvár Unió utca. Csakis kitűnő minőségű árukat hoz forgalomba és azokért a legmesszebbmenő jótállást vállal. Mennyasszonyi kelengyék rendkívüli nagy raktára, perzsa szőnyegek óriási választékban." Ez egy 1860--1870-es hirdetés, valaki megtalálta egy könyvben, és lefénymásolta nekem. Spanyolországban is, azt hiszem, Barcelonában, Bécsben és Pesten is megnyerték az aranydíjat, szóval a legnagyobb kitüntetést az ottani bútorkiállításokon. 
 
Amikor mi megszülettünk, már csak három ház volt a család tulajdonában, de azt mondták, hogy Mestitzéknek huszonegy háza volt Marosvásárhelyen. Én úgy képzelem, hogy valószínűleg abba fektette nagyapám a pénzét, és mikor a bútorgyárat csinálta, akkor eladta őket. Nem tudom, honnan volt annyi pénze, de azt tudom, hogy a templomban egy márványtáblán ott van ő is azok között, akik adtak adományt, amikor csinálták a templomot. Még most is ott van a névtáblája az egyik padon. Abban az időben minden zsidó vallásos volt, de nem hiszem, hogy olyan nagyon vallásos lett volna a nagyapám. Mindegyik gyereke Marosvásárhelyen született. Apuka volt a nyolc gyereke közül a legkisebb, ő is fiatal volt, amikor az apja meghalt, nemigen mesélt róla. 1909-ben, három héttel a bátyám születése előtt meghalt a nagyapám.
 

Interview details

Interviewte(r): Júlia Scheiner
Interviewt von:
Molnár Ildikó
Monat des Interviews:
Október
Jahr des Interviews:
2002
Marosvásárhely, Rumänien

HAUPTPERSON

Mihály Mestitz
Geburtsjahr:
1830
Geburtsort:
Raudnitz
Todesjahr:
1909
Todesort:
Marosvásárhely
Gestorben:
before WW II
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Bútorkereskedõ, bútorgyár-tulajdonos

Weitere Filme aus diesem Land

Mehr Fotos aus diesem Land

Gertrude Mechner mit ihrer Mutter und ihrer Schwester Anna
Abraham Isaak Schieber im Sägewerk
Bella Merdler auf einem Purim Ball der WIZO
Buby Schieber als 14jähriger Schüler
Buby Schieber als Student
Der bedeutende Tenor Joseph Schmidt in Kimpolung
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8