Baik Miklós

+
Édesapám, Baik Miklós első világháborús egyenruhában. Főtörzsőrmesteri rangjelzés van rajta, de nem tudom, hol szolgált, mi történt vele akkor. Mezőgazdász volt, és családjával együtt egy Fejér megyei pusztán élt, Bodakajtor-Felsőszentivánon, ami az Aba nevű falu közvetlen közelében volt, és kábé tizenöt kilométernyire Székesfehérvártól. Ezt a birtokot gróf Zichy Rafaeltől bérelték. 
 
Fogalmam sincs, hogy hogyan találkoztak a szüleim. Szerintem közeli ismerősök hozták őket össze. Apám tíz-tizenkét évvel öregebb volt anyámnál. 1922-ben házasodtak össze. Nem tudom, hol és milyen esküvőjük volt, nem maradt egy meghívó vagy fénykép sem. 1930-ig éltek együtt, aztán elváltak.
 
Apám sohasem nősült meg újra. El is ment a pusztáról különböző helyekre gazdatisztnek. Anyagilag nem tudott minket segíteni. Leveleztünk, és nagyon büszke volt arra, hogy jól tanulok. Később Pestre költözött, és a nővéreivel együtt lakott. Évente egyszer-kétszer meglátogattam őt. 
 
Húszéves koromban vesztettem el. Ez az, amit nem tudok, hogy szegényt hova hívták be, és hogyan szereztek tudomást arról, hogy elpusztult. Mire én visszajöttem a deportálásból, csak azt hallottam, hogy nincs meg. 
 

Interview details

Interviewte(r): Éva Baik
Interviewt von:
Bihari Józsefné
Monat des Interviews:
November
Jahr des Interviews:
2007
Budapest, Ungarn

HAUPTPERSON

Miklós Baik
Geburtsjahr:
1885
Geburtsort:
Abony
Todesjahr:
1944
Todesort:
Ismeretlen
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Gazdatiszt
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8