Baik Éva anyai nagyanyja két húgával

+
 • Foto aufgenommen in:
  Zalaegerszeg
  Jahr:
  1901
  Ländername:
  Magyarország
A kép jobb oldalán anyai nagymamám, Schischa Ignácné, szül. Österreicher Regina, mellette húgai, Berta és Natália. A lapot fivérüknek, Adolfnak küldték 1901-ben Zalaegerszegről Debrecenbe, aki ott vasutas volt. Ő volt az a családból, aki magyarosította a nevét Országra. Még egy fiútestvérük volt, Samu, aki építész volt. 
 
Nagypapa 1896-ban nősült másodszorra Wiener Neustadtban. Nagymama zalaegerszegi volt. Három gyermekük született. A legidősebb az édesanyám volt, Etelka, aztán Klári és Walter. Meglehetősen szerény körülmények között éltek, mégpedig azért, mert a nagyapám, aki eltarthatta volna a családot, 1910-ben meghalt. Nagyanyám ott maradt három kiskorú gyerekkel. Visszajött Magyarországra, ahonnan elment a házasságkötése után, bár az egy és ugyanaz az ország volt akkor még, az Osztrák--Magyar Monarchia. Egy jó ideig Szombathelyen élt. Ha jól tudom, még például olyasmivel is foglalkozott, hogy gyerekeknek vagy diákoknak főzött. 
 
Nekem csak nagyon röviden mesélték, hogy a nagyapám után szinte semmi sem maradt, mert ő ugyan szorgalmas és szolid ember volt, de az öccse egyszer kölcsönkért tőle huszonötezer békebeli, első világháború előtti koronát, és azt soha az életben nem adta vissza. Így aztán a megözvegyült nagymamám nagyon nehezen élt a három gyerekkel, akiket iskoláztatni kellett. 
 
Natália néni Szombathelyen élt a férjével, doktor Viola Ödönnel, aki ügyvéd volt. Nemigen tudok róluk. A néni nagyon fiatalon, ágyban, párnák közt halt meg tífuszban. Ha megvan Szombathelyen a zsidó anyakönyv, abból lehetne megtudni, máshonnan nem, hogy mikor. Volt egy lányuk, Renée, akit én ismertem is, de nem volt vele kapcsolatom. Túlélte a háborút.
 
Nagymama másik nővéréről, Berta néniről és családjáról sokat tudok. Hatéves koromtól az ő haláláig, tizennyolc éves koromig [1942] egy házban éltem vele Zalaegerszegen. Doktor Jámbor Mártonné, férje, Marci bácsi és öt fia. Berta néni egész életében itt élt, férje, aki ügyvéd volt, három vagy négy évvel őelőtte halt meg. Berta néni világra hozott öt gyereket. Állítólag még egy hatodik is született, de az csecsemőkorában meghalt. Nem meséltek róla soha. Mind az öt fiú nagyon jól sikerült. Név szerint: Miklós, Laci, Sanyi, Karcsi, Pista.
 

Interview details

Interviewte(r): Éva Baik
Interviewt von:
Bihari Józsefné
Monat des Interviews:
November
Jahr des Interviews:
2007
Budapest, Ungarn

HAUPTPERSON

Ignácné Schischa
Geburtsjahr:
1870
Geburtsort:
Zalaegerszeg
Todesjahr:
1925
Todesort:
Zalaegerszeg
Gestorben:
before WW II
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Háztartásbeli
Familiennamen
 • Vorheriger Familienname: 
  Österreicher Regina
  Jahr der Namensänderung: 
  1896
  Grund der Namensänderung: 
  Házasságkötés
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8