Fischer Istvánné sógora és sógornője

+
 • Foto aufgenommen in:
  Budapest
  Ländername:
  Magyarország
  Name des Landes heute:
  Hungary
A kép a férjem nővérét, Fischer Rózát ábrázolja Lantos Oszkárral kötött házassága alkalmából. Az esküvő a harmincas évek végén volt.
 
Rózsi 1905-ben született. Elvégezte a polgári iskolát, és mindig a kereskedelemben dolgozott. Mielőtt férjhez ment, a nagynénjénél dolgozott, akinek játék-nagykereskedése volt. Aztán férjhez ment Lantos (Lővi) Oszkárhoz. 
 
Amikor Oszkár munkaszolgálatos volt, a Breitfeld században volt, műszerészként dolgozott, a varrógépeket javította. Ez egy szűcs század volt. Breitfeld egy nagy szűcs volt a Váci utca és a Régiposta utca sarkán. Ott egy század végzett szűcsmunkát a hadseregnek. Innen vitték el a századot, és a Józsefvárosi pályaudvaron vagonírozták be őket. Útközben Pista ki akart ugrani a vagonból, de Oszkár nem engedte. Az Oszkár és a Pista kétféleképpen mesélte el, amikor hazajöttek 1945-ben. Oszkár azt mondta, hogy megmentettem a férjed életét, mert ki akart ugrani a vonatból, és biztos lelőtték volna. Pista azt mondta, ha nincs ott Oszkár, és nem tart vissza erőszakkal, akkor innen is meglógtam volna. Levitték őket valahová Fertőrákos környékére. Onnan januárban vitték őket el gyalogmenetben Günskirchenbe. Ott szabadították fel az amerikaiak. 
 
A háború után Oszkárnak és Rózsinak a Kecskeméti utcában volt egy üzletük, és volt egy a Kígyó utcában is. A Kecskeméti utcait Rózsika vitte, a Kígyó utcait a férje. Kötősök voltak, de nem pulóvereket kötöttek, hanem harisnyát, zoknit, és foglalkoztak szemfelszedéssel, műstoppolással is. Ez az üzlet mindvégig, mondhatnám, a haláláig megvolt. Egy kis vacak, amit nem államosítottak, mert nem volt alkalmazott. Oszkár nagyon fiatalon, negyvenkilenc éves korában meghalt rákban. Akkor Rózsika csinálta tovább. Ő volt az egyetlen a családban, akinek volt üzleti érzéke. Gyereke nem volt. 1944 után egy házban laktunk vele, imádta a gyerekeimet. 1977-ben halt meg.
 

Interview details

Interviewte(r): Istvánné Fischer
Interviewt von:
Andor Mihály
Monat des Interviews:
Október- November
Jahr des Interviews:
2005
Budapest, Hungary

HAUPTPERSON

Oszkárné Lantos
Geburtsjahr:
1905
Geburtsort:
Szombathely
Todesjahr:
1977
Todesort:
Budapest
Gestorben:
after WW II
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Kereskedõ
nach dem 2. Weltkrieg:
Kereskedõ
Familiennamen
 • Vorheriger Familienname: 
  Fischer Rózsi
  Grund der Namensänderung: 
  Házasságkötés
  Decade of changing: 
  1930

Mehr Fotos aus diesem Land

Die drei Brüder: Maximilian Horsky, Izso Greenberg und Jenö Horsky
Hochzeitsfoto von Eva und Lajos Eichler kurz nach dem Krieg in Budapest
Ilse Granoff als 10jährige in Budapest
Mein Onkel Hugó mit seinem Sohn
Valerie Landesmann
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8