Földes Tivadar útlevélképe

+
 • Foto aufgenommen in:
  Budapest
  Jahr:
  1939
  Ländername:
  Magyarország
  Name des Landes heute:
  Hungary
Ez az apám, Földes Tivadar útlevélképe, amit szerintem 1939-ben csináltatott, amikor Londonba ment. Körül akart nézni, hogy ki tudunk-e menni, de a végén a fenekünkön maradtunk. 
 
A nagyanyám apjának sok testvére volt. Ezek között két érdekes személy van: az egyik Kellner Sándor -- ő aztán magyarosította a nevét, sőt más címet is kapott: Sir Alexander Korda lett. A nemzetközi filmgyártás jeles személyisége, az apám nála volt Londonban, 1939-ben. Neki volt két testvére -- Zoltán meg Vince --, akik a Londonfilmhez kerültek. Zoltán is rendező volt, Vince meg díszlettervező. A "Bagdadi tolvaj"-t Korda Zoltán rendezte. 
 
Nem tudom, hogy Kordáék hívták-e meg apámat, de az biztos, hogy leveleztek. Valószínűleg apám írt nekik, hogy menni szeretne. Volt egy közeli rokonuk Kecskeméten, és azt hiszem, hogy ezen a rokonon keresztül voltunk velük kapcsolatban. Az apám elment Londonba, és 3 hétig vagy egy hónapig volt ott. De aztán nem működött a dolog, és végül itt maradtunk. 
 
Az apám 1894-ben született Istenmezején, a Mátrának az északi oldalán, Pétervásárától olyan 15 km-re. Apám 18 éves korában leérettségizett, és belépett az Angol--Magyar Bankba. Földesre magyarosított, amikor a bankba került Fiuméban. Ez 1912 körül lehetett. [Az Angol--Magyar Bank 1920 májusában alakult meg, úgyhogy valamilyen másik bank alkalmazottja lehetett. -- A szerk.] Nem várták ezt tőle el, csak úgy magyarosított. Valószínűleg azért, mert a banknál jobban hangzott a dolog. Egészen addig ott dolgozott, amíg ki nem tört a háború 1914-ben. Akkor, vagy utána, hogy ne kelljen katonának bevonulnia, fölkerült Pestre, és attól kezdve alkalmazott volt itt az Angol--Magyar Banknál, majd egy-két évvel azután, hogy összeházasodtak az anyámmal -- ami 1927-ben volt --, a bank egy leányvállalatához, a Magyar Kenderhez került mint hites könyvvizsgáló. 

Interview details

Interviewte(r): Gyula Földes
Interviewt von:
Andor Eszter
Monat des Interviews:
Október
Jahr des Interviews:
2002
Budapest, Ungarn

HAUPTPERSON

Tivadar Földes
Geburtsjahr:
1894
Geburtsort:
Istenmezeje
Todesjahr:
1945
Todesort:
Budapest
Todesort:
Budapest
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Banktisztviselõ

Mehr Fotos aus diesem Land

Mein Onkel und seine Frau
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8