Földes Tivadar útlevélképe

+
 • Foto aufgenommen in:
  Budapest
  Jahr:
  1939
  Ländername:
  Magyarország
  Name des Landes heute:
  Hungary
Ez az apám, Földes Tivadar útlevélképe, amit szerintem 1939-ben csináltatott, amikor Londonba ment. Körül akart nézni, hogy ki tudunk-e menni, de a végén a fenekünkön maradtunk. 
 
A nagyanyám apjának sok testvére volt. Ezek között két érdekes személy van: az egyik Kellner Sándor -- ő aztán magyarosította a nevét, sőt más címet is kapott: Sir Alexander Korda lett. A nemzetközi filmgyártás jeles személyisége, az apám nála volt Londonban, 1939-ben. Neki volt két testvére -- Zoltán meg Vince --, akik a Londonfilmhez kerültek. Zoltán is rendező volt, Vince meg díszlettervező. A "Bagdadi tolvaj"-t Korda Zoltán rendezte. 
 
Nem tudom, hogy Kordáék hívták-e meg apámat, de az biztos, hogy leveleztek. Valószínűleg apám írt nekik, hogy menni szeretne. Volt egy közeli rokonuk Kecskeméten, és azt hiszem, hogy ezen a rokonon keresztül voltunk velük kapcsolatban. Az apám elment Londonba, és 3 hétig vagy egy hónapig volt ott. De aztán nem működött a dolog, és végül itt maradtunk. 
 
Az apám 1894-ben született Istenmezején, a Mátrának az északi oldalán, Pétervásárától olyan 15 km-re. Apám 18 éves korában leérettségizett, és belépett az Angol--Magyar Bankba. Földesre magyarosított, amikor a bankba került Fiuméban. Ez 1912 körül lehetett. [Az Angol--Magyar Bank 1920 májusában alakult meg, úgyhogy valamilyen másik bank alkalmazottja lehetett. -- A szerk.] Nem várták ezt tőle el, csak úgy magyarosított. Valószínűleg azért, mert a banknál jobban hangzott a dolog. Egészen addig ott dolgozott, amíg ki nem tört a háború 1914-ben. Akkor, vagy utána, hogy ne kelljen katonának bevonulnia, fölkerült Pestre, és attól kezdve alkalmazott volt itt az Angol--Magyar Banknál, majd egy-két évvel azután, hogy összeházasodtak az anyámmal -- ami 1927-ben volt --, a bank egy leányvállalatához, a Magyar Kenderhez került mint hites könyvvizsgáló. 

Interview details

Interviewte(r): Gyula Földes
Interviewt von:
Andor Eszter
Monat des Interviews:
Október
Jahr des Interviews:
2002
Budapest, Hungary

HAUPTPERSON

Tivadar Földes
Geburtsjahr:
1894
Geburtsort:
Istenmezeje
Todesjahr:
1945
Todesort:
Budapest
Todesort:
Budapest
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Banktisztviselõ

Mehr Fotos aus diesem Land

Schwedischer Schutzpass von Antonia Wallisch
Der Grabstein für Imre Rosenbergs Familie in Ungarn
Mein Mann und ich
Großmutter Sara Rosenberg auf der Hochzeitsfeier ihrer Tochter Gisela
Mein Onkel Hugó mit seinem Sohn
Meine Mutter als junge Frau
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8