Brüll Zoltánné a Szalon Ráhel alkalmazottaival

+
 • Foto aufgenommen in:
  Tel Aviv-Yaffo
  Jahr:
  1940
  Ländername:
  Palsztina
  Name des Landes heute:
  Israel
Ezek a Szalon Ráhel alkalmazottai 1940-ben.
 
A Szalon Ráhelt a csepeli nagyapámnak a lánya, a Rózsi, akinek Ráhel volt a zsidó neve, csinálta. Rózsi még itt [Magyarországon] férjhez ment, és az alijákkal került ki. A Klauzál utca 16-ban ismerte meg egy Brühl nevezetű családból a férjét, Zolit, onnan lett a férje. Amikor én 1939-ben kimentem, ők már akkor kint voltak, 1936-ban mentek ki. Itthon Csepelen volt nekik szalonjuk, volt üzletük, szépen meg tudtak volna élni, de aztán lehetetlenné tették számukra, hogy meg tudjanak élni. 
 
Tel-Avivban Rózsiék először egy kétszobás lakásban laktak. Két összenyíló szoba volt a műhely, az egyik szobában ők laktak, a másik szobában én laktam a kislánnyal, mert egy kislányuk született, úgy hívták, hogy Judit. Később a Jarden utcába kerültek. Itt egy háromszobás lakást béreltek, és ott volt ez a műhely, ott is laktak, én is ott laktam. Ott már több gépet tudtak venni, több alkalmazottat tartottak. Rózsi volt a szalon vezetője. A férje volt a szabász, ő is megtanulta, de a szakember a Rózsi volt.
 
Sikeres volt ez a ruhaszalon, mert még külföldre is szállítottak. Renének külföldi kapcsolatai is voltak. Ő beszélt franciául, angolul, még két vagy három nyelvet, görögül is beszélt, úgyhogy ő ment, és vitte magával a mintakollekciót egy kofferban, és annak alapján árusított. A megrendeléseket meg ők elégítették ki. Később már anyagot is vásároltak.
 
A műhelyben mind magyarok voltak, magyarul beszéltek, de megtanultak héberül is. Alkalmazottak voltak, de volt rokon is. A Fogler Aranka például egy unokatestvér, az apja édesapám testvére, a Fogler Izidor volt Soltvadkertről. A műhelyben reggel 8-tól délután 4 óráig dolgoztak. Az ebédszünet úgy volt, hogy mindenki megehette, amit magával hozott ebédet. 

Interview details

Interviewte(r): József Faludi
Interviewt von:
Sárdi Dóra, Andor Eszter
Monat des Interviews:
Március
Jahr des Interviews:
2001
Szigetszentmiklós, Ungarn

HAUPTPERSON

Zoltánné Brüll
Jüdischer Name:
Ráhel
Todesort:
Tel-Aviv
Sterbeort (Land):
Israel
Gestorben:
after WW II
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Ruhaszalon-tulajdonos
nach dem 2. Weltkrieg:
Ruhaszalon-tulajdonos
Familiennamen
 • Vorheriger Familienname: 
  Eckstein Rózsi
  Grund der Namensänderung: 
  Házasságkötés

Mehr Fotos aus diesem Land

Trude Scheuer in der Jugendbewegung Gordonia
Max Uri in der englischen Armee
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8