Ecksteim Jakab esketés közben

+
 • Foto aufgenommen in:
  Csepel
  Jahr:
  1939
  Ländername:
  Magyaroszág
  Name des Landes heute:
  Hungary
Ez egy olyan kép, ahol a csepeli nagyapám, Eckstein Jakab esket. Csepelen, a hupa alatt készült ez az esküvői kép. Kinek az esküvője, nem tudom, egy esküvő -- csak a nagyapát akartuk ábrázolni, hogy így nézett ki. Ez 1939-ben készült, még mielőtt kimentem Palesztinába. 
 
Az anyai nagyapám Óbecsén [Óbecse - járásszékhely nagyközség volt Bács-Bodrog vm.-ben, 19 400 főnyi lakossal 1910-ben. -- A szerk.] volt rabbi, onnan hívtak meg Csepelre [Csepel nagyközség volt Pest-Pilis-Solt-Kiskun vm.-ben, 1910-ben 9400, 1920-ban közel 14 000, 1930-ban már közel 23 000 főnyi lakossal. -- A szerk.] sac-macnak. Ez azt jelenti, hogy a hitközség dolgait vezette, a nyilvántartásokat, ő csinálta az esküvőket [lásd: házasság, esküvői szertartás], a sakteri feladatokat is ellátta, eljárt a vágóhídra, és elvégezte a teendőket -- mert volt kóser mészárszék Csepelen is --, és eljárt az iskolákba hébert tanítani. 
 
A csepeli hitközség ortodox volt, de nem volt annyira vallásos, mint a kiskőrösi. Például Csepelen nem volt héder, és nem volt hétköznap ima sem. A hétköznapi imákat nagyapám egyedül végezte el otthon. Csepelen nem volt mikve sem, nagyapám Budapestre járt be pénteken. Ott is érte a halál is, szívszélhűdést kapott és meghalt 1942-ben. Nagyapám, amint a képeken is látszik, szakállas volt és kalapban járt.
 
Eckstein nagyapánk időnként lejött Kiskőrösre. Hát az egy külön alkalom volt, mert bevásárolt, minden gyereknek külön mást hozott, rendszerint új ruhát meg ilyen dolgokat. Mikor megérkezett, nemsokára kinyitotta a koffert, és szépen megkapta mindenki a saját ajándékát. Nem töltött hosszú időt Kiskőrösön, a kötelezettségei Csepelre szólították.

Interview details

Interviewte(r): József Faludi
Interviewt von:
Sárdi Dóra, Andor Eszter
Monat des Interviews:
Március
Jahr des Interviews:
2001
Szigetszentmiklós, Ungarn

HAUPTPERSON

Jakab Eckstein
Jüdischer Name:
Jákob
Geburtsjahr:
1870
Todesjahr:
1942
Todesort:
Budapest
Gestorben:
before WW II
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Rabbi

Mehr Fotos aus diesem Land

Großmutter Fried mit ihrer Tochter Klara Löwy [geb. Fried] in Csenyete
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8