Baik Éva nagybátyja

+
 • Foto aufgenommen in:
  Bécs
  Ländername:
  Ausztria
  Name des Landes heute:
  Austria
Schischa Walter, édesanyám öccse. Ez a régi igazolványkép az 1930-as évek első felében készülhetett. Rendkívül jóképű és kellemes ember volt. Érettségizett, kitűnően tudott németül. Kezdetben tisztviselő volt Pesten. 
 
Furcsa és kalandos történet az övé. Társaságban megismerkedett egy hölggyel, akiről kiderült, hogy Biró Lajosnak, a kitűnő írónak a lánya. Biró Vera annyira belehabarodott Walterba, hogy úgy nézett ki, összeházasodnak. Biró Lajos akkor már Korda Sándornak volt a filmszövegírója Londonban, s hívták Waltert, jöjjön ő is. Mivel nem tudott angolul, csak németül, így aztán a Korda Filmgyár bécsi irodájában helyezték el. Verával való kapcsolata valahogy megszakadt, ő viszont ott maradt.
 
Amikor a nácik végrehajtották az Anschlusst, a házmester első dolga volt, hogy följelentse mint zsidót. Waltert azonnal elvitték Dachauba. Klári, a nővére erről valamelyik bécsi ismerősétől telefonon azonnal értesült, és rögtön utazott, hogy kihozza a testvérét. 
 
Reggel nyolc előtt valamivel odaállt a rendőrség elé, ahol már rengeteg ember várta azt, hogy beengedjék. Amikor nyolckor kinyitották a kaput, valahogy úgy helyezkedett, hogy ő volt az első. Végigment a folyosón, és amikor meglátott egy olyan ajtót, amelyiken csak egy név volt kiírva, bekopogott. Elegáns volt és határozott. Az ott ülő tisztviselő megkérdezte, hogy hogy kerül ide, akkor elmondta, mi járatban van. Klári már tudta, hogy Waltert letartóztatták, de azt nem, hogy elvitték-e. Ezt akarta megtudni. 
 

Interview details

Interviewte(r): Éva Baik
Interviewt von:
Bihari Józsefné
Monat des Interviews:
November
Jahr des Interviews:
2007
Budapest, Hungary

HAUPTPERSON

Walter Schischa
Geburtsjahr:
1902
Geburtsort:
Wiener Neustadt (Bécsújhely)
Todesjahr:
1979
Todesort:
London
Sterbeort (Land):
Egyesült Királyság
Gestorben:
after WW II
Beruf
nach dem 2. Weltkrieg:
Tisztviselő

Mehr Fotos aus diesem Land

Dr. Otto Suschny als Mitarbeiter der jüdisch-historischen Dokumentation
Klothilde und Hans Schreiber in Wien
Geburtsschein von Karl Drill
Kitty Schrott und ihre Mutter Etel Drill in Laa/Thaya
Rosa Bendiner
Emil und Rosa Pick, Walter Pick, Klothilde Schreiber und Emanuel Medak in Wien während eines Ausflugs
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8