Blum Lászlóné a férjével

+
 • Foto aufgenommen in:
  Budapest
  Ländername:
  Magyarország
  Name des Landes heute:
  Hungary
Ez a kép a nővérem, Rella lakásában készült, Budapesten. Szinte minden évben jöttünk hozzá, amikortól volt amerikai útlevelünk. Előtte mint izraeli állampolgárok, nem jöhettünk. Nem volt diplomáciai kapcsolat a két ország között [Magyarországnak 1967--1989 között nem volt diplomáciai kapcsolata Izraellal. -- A szerk.]. Az álló alak vagyok én, mellettem áll a férjem, Blum László. Talán pészahi vacsorához készülünk, azért van a férjemen kipa. Ő csak ünnepeken vette fel a kapedlijét, normál hétköznapokon nem fedte be a fejét. Nagyon szerettünk Budapestre járni, mindig nagyon jól éreztük magunkat. Sajnos a legutolsó látogatásunkkor esett el Laci, amikor is combnyaktörése lett, és ebből nem tudott már felépülni. Én azóta is járok Pestre, legutoljára az őszi ünnepeket töltöttem Rellánál 2003-ban. 
 
Rella 1935-ben ment ki. Először egy hónapot töltött Egyiptomban, és utána ment Jeruzsálembe. Megismerkedett a leendő férjével, egy magyar férfival, Bilitzer Sándorral, és 1937-ben megtartották Jeruzsálemben az esküvőt. Rella férje debreceni vallásos családból származott, és orvosnak tanult Bécsben, de miután kiment Palesztinába, kitanulta a vízvezeték-szerelést. Kislányuk született 1945-ben, Ruti. 
 
Hathetes volt a gyerek, amikor Rella férje gondolkodás nélkül, igazi hazaszeretetből, bevonult a Zsidó Brigádba, és ott volt vagy öt évig. Védte a hazát, kivívta a függetlenségét [A független Izrael állam 1948-ban jött létre. -- A szerk.].  
 
Azt tudom, hogy 1945-ben mint katona átjött Budapestre félig illegálisan, egy angol repülőgépen, hogy megnézze, ki maradt életben a családjából. Mert nem tudtunk akkor még semmit az itt maradottakról. Itt találta az egyik húgát, aki kommunista volt, és hamis papírokkal bujkált a háborúban. Ő intézte a papírjaikat, és küldte ki nekik, hogy megkapják a beutazási engedélyt Magyarországra. 1951-ben visszajöttek, azóta ők itt élnek. 
 
Akkor már két lányuk volt, mert időközben megszületett a Kati is. Rella bölcsődékben dolgozott, intézményvezető is volt hosszú éveken keresztül. Sándor már meghalt. Ha hazalátogatok, mindig nála lakom. Azt hiszem, nem bánták meg, hogy hazatelepültek, bár ezt azért nem lehet egyértelműen mondani.
 

Interview details

Interviewte(r): Lászlóné Blum
Interviewt von:
Sárdi Dóra
Monat des Interviews:
Január
Jahr des Interviews:
2004
Budapest, Hungary

HAUPTPERSON

Lászlóné Blum
Jüdischer Name:
Haja
Geburtsjahr:
1926
Geburtsort:
Bánffyhunyad
Geburtsland:
Rumänien
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Háztartásbeli
nach dem 2. Weltkrieg:
Háztartásbeli
Familiennamen
 • Vorheriger Familienname: 
  Lőb Dóra
  Jahr der Namensänderung: 
  1950
  Grund der Namensänderung: 
  Házasságkötés

Mehr Fotos aus diesem Land

Mein Onkel Hugó mit seinem Sohn
Der Grabstein für Imre Rosenbergs Familie in Ungarn
Emanuel Rosenberg und sein Bruder Adalbert als Soldaten im 1. Weltkrieg
Imre Rosenberg und seine Schwester Eva im Geschäft des Vaters
Ich als Baby mit meinem Vater
Valerie Landesmann
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8