Klein Lázár és felesége, született Szalpéter Adél

+
 • Foto aufgenommen in:
  Máramarossziget
  Ländername:
  Magyarország
  Name des Landes heute:
  Romania
A képen a szüleim láthatók, nem sokkal a deportálásuk előtt. Auschwitzban haltak meg mind a ketten.
 
Apám Klein Lázár volt. 1876. július huszonharmadikán született, Máramarosszigeten, és 1944-ben deportálták édesanyámmal együtt Auschwitzba. Apámat anyámmal biztos, hogy összesadhenolták, ez akkor így volt szokás. Apámék nyolcan voltak testvérek: Ilka, Izidor (Israel), Ábrahám, Joel, Simehana, Mariska és Henrik. Apám családja tartotta a zsidó szokásokat, vallásosak voltak, de nem voltak ortodoxok. 
 
A család apai és anyai ága is neológ volt. Ami biztos, hogy apám soha nem járt kaftánban, nem volt hosszú pajesza stb., nem várta a Messiást, hanem földet vett Palesztinában, és a cionizmusban hitt. Két barátjával együtt megalapította a Cionista Mozgalom Egyesületet Máramarosszigeten, miután Herzl Tivadar könyve megjelent. Apám nagyon nagy cionista volt, és akkor ez még újdonság volt, de nemcsak hogy újdonság, hanem büntették is. Még a zsidóság sem merte nyíltan vállalni ezt a cionizmust, mert nagyon újszerű volt. Tanulmányozták Izraelt és a zsidó eredetet. Ő ki akart vándorolni Palesztinába, de akkor még nem nagyon lehetett. Vett földet is Palesztinában, de hogy hol, azt nem tudom. Dunamban számolta a területet, ezt mindig hallottam otthon. A dunam volt a föld mértékegysége. Nem tudom, mi lett ezzel a földdel később. Ez zsidó ügy volt, hogy meg kell szerezni újra Izraelt. Sokféle cionista egylet volt Máramarosszigeten. Erős volt nagyon a cionista mozgalom. A máramarosi ortodox rabbi, Teitelbaum rabbi kiátkozta apámat a cionizmus miatt. A Teitelbaum család nagy ortodox rabbi család volt Máramarosszigeten. Nagy szerepet játszottak az akkori erdélyi zsidóság életében. Ősi erdélyi zsidó család volt, mindenki rabbi volt a családjukban. Gyönyörű házuk volt, szép helyen laktak a városban. Nagyon tekintélyes és befolyásos emberek voltak akkor. 
 
Apám megörökölte a fűszerüzletet, és vezette anyámmal hosszú éveken át. 
 
Édesanyám, Klein Lázárné Szalpéter Adél 1881-ben született Rahón. Anyja neve Holder Gizella volt. A saját haját fésülgette, nem volt parókája. A neológ hagyományok szerint tartotta a szokásokat. Négy testvére volt: Szalpéter Jimmy/Izrael, Anti, Róza és Rebeka. 
 

Interview details

Interviewte(r): Rózsa Klein
Interviewt von:
Czingel Szilvia
Monat des Interviews:
Június- November
Jahr des Interviews:
2007
Budapest, Ungarn

HAUPTPERSON

Lázárné Klein
Geburtsjahr:
1881
Geburtsort:
Rahó
Todesjahr:
1944
Todesort:
Auschwitz
Sterbeort (Land):
Polen
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Háztartásbeli
Familiennamen
 • Vorheriger Familienname: 
  Szalpéter Adél
  Grund der Namensänderung: 
  Házasságkötés

Weitere Filme aus diesem Land

Mehr Fotos aus diesem Land

Isak Schieber in seiner 'Bodega'
Sarah Schieber als junge Frau
Buby Schieber und seine Frau Mariana
Bella Schieber und ihre Cousine Sofia Rennert
Benjamin und Adele Segenreich
Buby Schieber als 14jähriger Schüler
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8