A Rechnitz család

+
 • Foto aufgenommen in:
  Tarcsafürdõ
  Jahr:
  1920
  Ländername:
  Ausztria-Magyarország
  Name des Landes heute:
  Magyarország

A képen anyám és a családja látható: a nagyanyám, anyám anyja, anyám bátyja a feleségével és a fiukkal, az apám, és anyám mellett állok én.

A Gyuri bácsi, az anyám testvére gyógyszerész lett, Tarcsafürdõn [Tarcsa (Tatzmannsdorf), Vas vm.-ben lévõ kisközség, lakóinak száma 1920-ban a félezret sem érte el.

Fürdõhely van mellette. A község és a fürdõhely (Tarcsafürdõ/ Bad Tatzmannsdorf) 1821 óta Ausztriához tartozik. -- A szerk.] volt patikus.

Az Éva nagyanyámnak a testvére, a Regina néni, Hoffmann Ignác, a férje és még egypár jómódú szombathelyi csinált egy társaságot, és megvették Batthyány gróftól a tarcsai fürdõt.

Mert a Regina néni férjének volt egy öccse, Hoffmann Lajos, aki katonaorvos volt, és amikor vége lett a háborúnak, nem volt se katona, se orvos, és õ lett az elsõ fürdõorvos Tarcsafürdõn. Tarcsafürdõ nagyon híres fürdõhely, van ott természetes savanyúvíz és ózon.

Ez nagyon egészséges, jót tesz a szívnek. A Gyuri bácsi pedig lement oda patikusnak. De mivel ez csak nyáron volt, a Gyuri bácsi aztán a családjával elment Oberwartba, és egy patikában dolgozott. 1938-ban kidobták a patikából, feljöttek Bécsbe, és innen elvitték Auschwitzba õt és a feleségét.

De nem érkeztek meg, mert az úton mérget nyeltek, mivel patikus volt, volt neki. A gyerekeik, az unokatestvéreim meg túlélték, a kislány 14 éves volt, amikor kikerült egy csoporttal Angliába, ott él. A fiuk meg illegálisan kijutott Svájcba, és ott él.

Interview details

Interviewte(r): Susi Bergstein
Interviewt von:
Szászi Zsuzsa
Monat des Interviews:
Január
Jahr des Interviews:
2002
Bécs, Austria

HAUPTPERSON

Susi Bergstein
Geburtsjahr:
1916
Jahrzehnt der Geburt:
1910
Geburtsort:
Szombathely
Geburtsland:
Ausztria-magyar
Familiennamen
 • Vorheriger Familienname: 
  Geiringer Zsuzsa
  Jahr der Namensänderung: 
  1938
  Grund der Namensänderung: 
  Házasság
  Decade of changing: 
  1930
 • Vorheriger Familienname: 
  Nussbaum Zsuzsa
  Jahr der Namensänderung: 
  1955
  Grund der Namensänderung: 
  Házasságkötés
  Decade of changing: 
  1950
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8