Schosberger Adolf

+
 • Photo taken in:
  Újvidék
  Country name at time of photo:
  Jugoszlávia
  Country name today:
  Serbia
Ez apai nagyapám, Schosberger Adolf. A kép az 1920-as években készült, pár évvel a halála előtt, Újvidéken.
 
A nagyapám 1855-ben született, Palánkán. Nem világos számomra, miért ott született, valószínűleg a bombázások után nehéz volt az élet Újvidéken [Schosberger Pál az 1849. évi eseményekre, Újvidék ágyúzására utal. -- A szerk.], úgyhogy a család erre a környékbeli helyre költözött egy kis időre, aztán visszatért Újvidékre.  
 
Adolf nagyapa -- felmenőihez hasonlóan -- üzletember volt, de könyvelőként kezdte. Állítólag saját irodája volt 1896 körül a Wilson téren [Ahol ma a főposta van. -- A szerk.], 1904-ben pedig megalapította saját üzletét, amit úgy hívtak, hogy Schosberger Adolf bizományi ügynöksége. A cég hosszú ideig ott volt a Futoska utca 28-ban volt, ahol laktak is. Ahogy a gyerekek befejezték az iskolát, beálltak apjuk cégéhez dolgozni. A saját üzletén kívül Adolf nagyapa társ volt Fülöp ötvös- és órásüzletében is. Az üzletben társ volt a sógoruk, Krausz Sámuel (Gizella húguk férje). 
 
1924. május tizenötödikén, amikor a cég teljes gőzzel működött, nagyapám belépett az irodájába, ahol az alkalmazottak éppen az iratszekrényeket tették át valahová. Segíteni akart a cipekedésben, és amint nekikezdett volna, holtan esett össze. Az újvidéki zsidó temetőben temették el, a családi kriptában. Én voltam az egyetlen unoka a temetésen; négy éves voltam akkor. Emlékszem, hogy a cég egyik alkalmazottja vitt el a temetésre a kocsiján. A temetési menet a házunktól indult, volt egy lovas kocsi, a rabbi gyalog jött a temetőbe; ugyanabba a zsidó temetőbe, amit ma is használnak.
 

Interview details

Interviewee: Pál Schosberger
Interviewer:
Dina Sosberger
Month of interview:
Május
Year of interview:
2003
Újvidék, Serbia

KEY PERSON

Adolf Schosberger
Jewish name:
Ábrahám
Year of birth:
1855
City of birth:
Palánka
Year of death:
1924
City of death:
Újvidék
Country of death:
Jugoszlávia
Died:
before WW II
Occupation
before WW II:
Bizományi ügynökség tulajdonosa
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8