Földes Gyula

+
 • Photo taken in:
  Budapest
  Year when photo was taken:
  1943
  Country name at time of photo:
  Magyarország
  Country name today:
  Hungary
  Name of the photographer / studio:
  Várkonyi fényképészet, Deák tér
Ez én vagyok. A kép 1943-ban készült Budapesten. Bandi bátyám bár micvója volt, és engem is le kellett fényképezni ebből az alkalomból. A kép a híres Várkonyi fényképészetben készült, ami a Deák téren volt. A bár micvóra Schmeltzer Izsák főtisztelendő úr [Érdemes figyelnünk a szóhasználatra. -- A szerk.], a Barcsay utcai gimnázium hittantanára készítette fel. Fizettünk neki valamit a felkészítésért. Aztán a bár micvón Bandi felment a Tórához, és felolvasott belőle. De azt hiszem, énekelnie nem kellett.
 
A bár micvó délelőtt volt, és délután nagy fogadás volt nálunk. A cselédünk, Ilonka és a szakácsnőnk, Mariska készített mindent a fogadásra, de még külső segítséget is kaptak. Minden ajtót kinyitottak a lakásunban, és sok vendég volt. Legalább ötvenen, nemcsak zsidók, apám keresztény kollégái is. Volt, aki Jókait, a "Mégis mozog a föld" című könyvet hozta Bandinak ajándékba. Egy dologra különösen emlékszem. Az egyik keresztény vendég úgy felöntött a garatra, hogy bement a fürdőszobába, talált egy üveg kölnit, és azt kezdte inni. És emlékszem, hogy nagy zűrzavar volt, és a szüleim később elmesélték, hogy milyen szerencsétlenül ért véget a fogadás e miatt az incidens miatt. 
 
Nekem is volt bár micvóm, 1946-ban, de csak azért, mert ragaszkodtam hozzá. Egy 13 éves gyerek azt gondolja, hogy a külsőségek is megerősítik őt a hovatartozásában. Engem is Schmeltzer főtisztelendő készített fel.

Interview details

Interviewee: Gyula Földes
Interviewer:
Andor Eszter
Month of interview:
Október
Year of interview:
2002
Budapest, Hungary

KEY PERSON

Gyula Földes
Jewish name:
Ávrom Jichok Sámson
Year of birth:
1933
City of birth:
Budapest
Occupation
after WW II:
Orvos

More photos from this country

Jeno and Imre Fischer
Jozsef Faludi's middle son, Elek Faludi
Erika Izsak and her cousin, Tamas Biro, on the MIKEFE grounds
Erzsebet and Margit Illes
The Szilagyi girls, Sari and Lili
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8