Imperiál krémsajt reklám a három Glück-gyerekkel

+
 • Foto aufgenommen in:
  Szeged
  Jahr:
  1921
  Ländername:
  Magyarország
  Name des Landes heute:
  Hungary
Édesapám, Glück Lipót Lajos egyszerű közkatonaként harcolt az első világháborúban. Súlyosan megsebesült, és a háború után kapott két kitüntetést meg valami pénzt is, így lett csemegeüzlete Szeged belvárosában, a Virág cukrászda közelében. Elég sokáig megvolt az üzlet, apukámnak még segédje is volt. Komoly csemegeüzlet volt az: a rákoktól kezdve nagyon sok mindent árultak, kimondottan különlegességeket. Apukám nagyon ügyes volt, olyan remekül tudott díszíteni, csomagolni, hogy a kávéházak, éttermek tőlük rendelték meg a dísztálakat.
 
Volt saját készítésű krémtúrója is, amit úgy hívtak, Arany Imperiál krémsajt. Hozzáértő szakemberektől tanulta apukám, hogy kell ilyen sajtot készíteni, még le is vizsgázott ebből. A házunkban volt egy üres helyiség, azt apuka bérbe vette, az volt az "üzem", ott készítette a krémsajtot. Mi csomagoltuk esténként a sajtot ezüstpapírba meg dobozokba anyukámmal a konyhában.
 
Akkoriban az volt a divat, hogy a moziban előadás előtt mutattak reklámokat az üzletek.És apukám a három gyerekével reklámozta a sajtot. Én kilencéves voltam, amikor ez a reklám készült (a kép bal szélén), Tibi egy-másfél (középen), Ági négyéves (jobbra). Apuka lefényképeztetett minket, és mielőtt a film elkezdődött a moziban, ez a kép volt a reklám, és alá volt írva: "Vegyen nagyon finom Glück-féle Arany Imperiál krémsajtot!" Azt is odaírták, hogy hol van az üzlet, és ez ment a moziban pár hétig - el is jöttek a szegediek, vették a sajtot, nagyon jó forgalma volt. Volt, aki fölismert az utcán bennünket. Egyszer, amikor mentünk sétálni a gyerekekkel, valaki odajött hozzám és megszólított: "Te kislány, nem te vagy a moziban?" "De - mondtam nagyon boldogan - én vagyok." "Tényleg te voltál - mondta -, fölismertelek a pisze orrodról". 
 
Pár évig jól fogyott a sajt, de aztán ez abbamaradt, mert sok pénz kellett hozzá, és apukám nem tudta az üzemet fönntartani. Ugye, tisztán kellett tartani a helyiséget, az edényeket, meg voltak segédei, akik gyúrták a túrót a sajthoz - az sem volt ingyen. De nagyon finom krémsajt volt, és elegánsan volt csomagolva. 
 
Hatodik gimnazista voltam, amikor apukám üzlete tönkrement. 1929-ben történt ez, akkor rengeteg üzlet ment tönkre, sokan váltak fizetésképtelenné. Be kellett ezt jelenteni, és akkor valahogy megegyeztek avval, akinek tartoztak, és ha nem tudtak megegyezni, be kellett csukni a boltot - apukám becsukta. Békéscsabán az egyik nagybácsimnak nagykereskedése volt, ő odavette apukámat átmenetileg. Legalább egy évig minden hétfőn odautazott édesapám, és szombaton jött vissza. Anyukám családjában sokkal jobban mentek a dolgok; ennek a Jani bácsinak nagykereskedése volt, háza, saját kocsija, lova... mindene volt. Angro-nak hívták a nagybani eladást, amikor a nagykereskedő elad a kiskereskedőnek, és neki ilyen angro-kereskedése volt. Apukám később egy ügynökséget nyitott Szegeden, üzletkötő lett, de üzlete már nem volt többet, nem volt már pénz arra.
 

Interview details

Interviewte(r): Zoltánné K.
Interviewt von:
Kádár Judit
Monat des Interviews:
Augusztus- Január
Jahr des Interviews:
2007-2008
Hódmezővásárhely, Hungary

HAUPTPERSON

Zoltánné K.
Jüdischer Name:
Ráchel bat Yehuda HaLévi
Geburtsjahr:
1912
Geburtsort:
Szeged
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Titkárnő
nach dem 2. Weltkrieg:
Titkárnő
Familiennamen
 • Vorheriger Familienname: 
  Glück Ilona
  Grund der Namensänderung: 
  Magyarosítás
 • Vorheriger Familienname: 
  Gelei Ilona
  Jahr der Namensänderung: 
  1945
  Grund der Namensänderung: 
  Házasság

Mehr Fotos aus diesem Land

Wilhelm Steiner mit Onkel Isidor und der Familie väterlicherseits
Die drei Brüder: Maximilian Horsky, Izso Greenberg und Jenö Horsky
Die neue Synagoge
Valerie Landesmann
Izso Greenberg
Emanuel Rosenberg und sein Bruder Adalbert als Soldaten im 1. Weltkrieg
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8