Fogler Manci és Baba

+
 • Foto aufgenommen in:
  Kiskőrös
  Ländername:
  Magyaroszág
  Name des Landes heute:
  Hungary
Itt a Baba [Ilona] jobb oldalon, az unokatestvérem, és ez a Mancika, a testvére. Ők apám testvérének, a Fogler Izidornak voltak a lányai. Valószínűleg Kiskőrösön készült, még az 1930-as években valamikor, mert fiatalok mind a ketten. Majdnem egyidősek voltak. Izidorék Soltvadkerten laktak. Baba sokat volt nálunk, mert anyukámat nagyon szerette, és ő oktatta is ilyen női stb. dolgokra, mert az ő édesanyja fanatikus vallásos volt, nem tartotta feladatának [a felvilágosítást] -- a házasságnak a kérdései is felmerültek. Ugyanúgy, ahogy az Aranka is ott szerezte a tudását. Az Aranka meg Baba testvérek voltak, Baba volt a legfiatalabb lány. 
 
Baba édesanyja fanatikusan vallásos volt --  Izidor bácsi nem volt annyira fanatikusan vallásos --, nem beszélve a parókáról, a gyerekeit is igyekezett vallásosan nevelni, ami nem sikerült nagyon. Nem fogadták el teljesen. Baba legfiatalabb fiútestvére, a Slomo még most is vallásos, azzal tartjuk is a kapcsolatot. Azt még vallásosan nevelte. De a Babáról nem tudják, hogy ő megeszi a disznóhúst.
 
Izidor órás volt, és saját műhelye volt. A Manci tőle tanulta az órásságot. Aztán férjhez ment, és Pestre költöztek. A Manciéknak nagy ékszerüzletük és óraüzletük volt a Vilmos császár úton -- most Bajcsy Zsilinszky út -- ott volt a Tilleman cég, az volt az övéké, és ők segítették az egész családnak a kimenetelét [Palesztinába]. Ők még a háború előtt alijáztak. Kint létesítettek egy óragyárat, és tulajdonképpen az egész család ott dolgozott. Mancinak két lánya van, de ő már nem él. 
 
Baba Tel-Avivban él. A háború után ment ki. Baba nem volt deportálva, a háború alatt keresztény papírokkal bujkált Pesten, a Zrínyi utca tájékán. Aztán Budapestről egyből alijáztak. Mikor kiment, a Manciék gyárában dolgozott. Baba él, a férje itt halt meg, amikor látogatóban voltak. 

Interview details

Interviewte(r): József Faludi
Interviewt von:
Sárdi Dóra, Andor Eszter
Monat des Interviews:
Március
Jahr des Interviews:
2001
Szigetszentmiklós, Hungary

HAUPTPERSON

Manci Fogler
Geburtsort:
Kiskőrös
Todesjahr:
1997
Todesort:
Tel-Aviv
Sterbeort (Land):
Israel
Gestorben:
after WW II
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Óra-, ékszerbolt-tulajdonos
nach dem 2. Weltkrieg:
Óragyár-tulajdonos

Mehr Fotos aus diesem Land

Klassenfoto
Izso Greenberg
Rosa Rosenstein mit ihrem Mann Alfred Rosenstein und ihrem Sohn Zwi Bar-David in Budapest
Mein Onkel Hugó mit seinem Sohn
Maximilian, Aranka, Jenö, Anne-Marie, Vera und Eva Horsky
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8