Fogler Manci és Baba

+
 • Foto aufgenommen in:
  Kiskőrös
  Ländername:
  Magyaroszág
  Name des Landes heute:
  Hungary
Itt a Baba [Ilona] jobb oldalon, az unokatestvérem, és ez a Mancika, a testvére. Ők apám testvérének, a Fogler Izidornak voltak a lányai. Valószínűleg Kiskőrösön készült, még az 1930-as években valamikor, mert fiatalok mind a ketten. Majdnem egyidősek voltak. Izidorék Soltvadkerten laktak. Baba sokat volt nálunk, mert anyukámat nagyon szerette, és ő oktatta is ilyen női stb. dolgokra, mert az ő édesanyja fanatikus vallásos volt, nem tartotta feladatának [a felvilágosítást] -- a házasságnak a kérdései is felmerültek. Ugyanúgy, ahogy az Aranka is ott szerezte a tudását. Az Aranka meg Baba testvérek voltak, Baba volt a legfiatalabb lány. 
 
Baba édesanyja fanatikusan vallásos volt --  Izidor bácsi nem volt annyira fanatikusan vallásos --, nem beszélve a parókáról, a gyerekeit is igyekezett vallásosan nevelni, ami nem sikerült nagyon. Nem fogadták el teljesen. Baba legfiatalabb fiútestvére, a Slomo még most is vallásos, azzal tartjuk is a kapcsolatot. Azt még vallásosan nevelte. De a Babáról nem tudják, hogy ő megeszi a disznóhúst.
 
Izidor órás volt, és saját műhelye volt. A Manci tőle tanulta az órásságot. Aztán férjhez ment, és Pestre költöztek. A Manciéknak nagy ékszerüzletük és óraüzletük volt a Vilmos császár úton -- most Bajcsy Zsilinszky út -- ott volt a Tilleman cég, az volt az övéké, és ők segítették az egész családnak a kimenetelét [Palesztinába]. Ők még a háború előtt alijáztak. Kint létesítettek egy óragyárat, és tulajdonképpen az egész család ott dolgozott. Mancinak két lánya van, de ő már nem él. 
 
Baba Tel-Avivban él. A háború után ment ki. Baba nem volt deportálva, a háború alatt keresztény papírokkal bujkált Pesten, a Zrínyi utca tájékán. Aztán Budapestről egyből alijáztak. Mikor kiment, a Manciék gyárában dolgozott. Baba él, a férje itt halt meg, amikor látogatóban voltak. 

Interview details

Interviewte(r): József Faludi
Interviewt von:
Sárdi Dóra, Andor Eszter
Monat des Interviews:
Március
Jahr des Interviews:
2001
Szigetszentmiklós, Hungary

HAUPTPERSON

Manci Fogler
Geburtsort:
Kiskőrös
Todesjahr:
1997
Todesort:
Tel-Aviv
Sterbeort (Land):
Israel
Gestorben:
after WW II
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Óra-, ékszerbolt-tulajdonos
nach dem 2. Weltkrieg:
Óragyár-tulajdonos

Mehr Fotos aus diesem Land

Mein Grossvater vor unserem Haus
Ilse Granoff als 10jährige in Budapest
Rabbiner Deutsch in Abaujszanto
Fünfzigster Hochzeitstag meiner Grosseltern
Jahrzeittafel für die Großeltern
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8