Fischer Istvánné sógora és sógornője

+
 • Photo taken in:
  Budapest
  Country name at time of photo:
  Magyarország
  Country name today:
  Hungary
A kép a férjem nővérét, Fischer Rózát ábrázolja Lantos Oszkárral kötött házassága alkalmából. Az esküvő a harmincas évek végén volt.
 
Rózsi 1905-ben született. Elvégezte a polgári iskolát, és mindig a kereskedelemben dolgozott. Mielőtt férjhez ment, a nagynénjénél dolgozott, akinek játék-nagykereskedése volt. Aztán férjhez ment Lantos (Lővi) Oszkárhoz. 
 
Amikor Oszkár munkaszolgálatos volt, a Breitfeld században volt, műszerészként dolgozott, a varrógépeket javította. Ez egy szűcs század volt. Breitfeld egy nagy szűcs volt a Váci utca és a Régiposta utca sarkán. Ott egy század végzett szűcsmunkát a hadseregnek. Innen vitték el a századot, és a Józsefvárosi pályaudvaron vagonírozták be őket. Útközben Pista ki akart ugrani a vagonból, de Oszkár nem engedte. Az Oszkár és a Pista kétféleképpen mesélte el, amikor hazajöttek 1945-ben. Oszkár azt mondta, hogy megmentettem a férjed életét, mert ki akart ugrani a vonatból, és biztos lelőtték volna. Pista azt mondta, ha nincs ott Oszkár, és nem tart vissza erőszakkal, akkor innen is meglógtam volna. Levitték őket valahová Fertőrákos környékére. Onnan januárban vitték őket el gyalogmenetben Günskirchenbe. Ott szabadították fel az amerikaiak. 
 
A háború után Oszkárnak és Rózsinak a Kecskeméti utcában volt egy üzletük, és volt egy a Kígyó utcában is. A Kecskeméti utcait Rózsika vitte, a Kígyó utcait a férje. Kötősök voltak, de nem pulóvereket kötöttek, hanem harisnyát, zoknit, és foglalkoztak szemfelszedéssel, műstoppolással is. Ez az üzlet mindvégig, mondhatnám, a haláláig megvolt. Egy kis vacak, amit nem államosítottak, mert nem volt alkalmazott. Oszkár nagyon fiatalon, negyvenkilenc éves korában meghalt rákban. Akkor Rózsika csinálta tovább. Ő volt az egyetlen a családban, akinek volt üzleti érzéke. Gyereke nem volt. 1944 után egy házban laktunk vele, imádta a gyerekeimet. 1977-ben halt meg.
 

Interview details

Interviewee: Istvánné Fischer
Interviewer:
Andor Mihály
Month of interview:
Október- November
Year of interview:
2005
Budapest, Hungary

KEY PERSON

Oszkárné Lantos
Year of birth:
1905
City of birth:
Szombathely
Year of death:
1977
City of death:
Budapest
Died:
after WW II
Occupation
before WW II:
Kereskedõ
after WW II:
Kereskedõ
Family names
 • Previous family name: 
  Fischer Rózsi
  Reason for changing: 
  Házasságkötés
  Decade of changing: 
  1930

More films from this country

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8