Ružena Deutschová és a húga, Hana

+
 • Photo taken in:
  Galánta
  Year when photo was taken:
  1942
  Country name at time of photo:
  Magyarország
  Country name today:
  Slovakia
A felvételen, mely 1942-ben Galántán készült, Hana és én vagyok rajta. 
 
A legtöbb időt a húgommal, Hanával töltöttem. Felsőszeliben, a házunk mögött folyott a Dudvág. Télen a befagyott vízen korcsolyáztunk. A korcsolyát apa faragta fából. Szánkóztunk is, Nyáridőben kalászt szedtünk, mert anyánk baromfit nevelt. Egész nyáron dolgoztunk a szünidő alatt. 
 
Hanával együtt voltunk az allendorfi munkatáborban. Mikor felszabadultunk, együtt is jöttünk haza. Hana egy ideig Galántán maradt. 1946 tavaszán elment Kassára és onnan a későbbi férjével Palesztinába indultak. A hajót elfogták, az utasokat Ciprusban kiszállították. Leveleztem vele, képeket is küldött onnan. Ciprusról hajón utazott tovább Palesztinába. Ott bevonult katonának. 
 
Hana férje nagyon fiatalon lezuhant valami építkezésnél és meghalt. Kassai fiú volt. Három családjuk született, azok jól vannak. Velük beszélni nem tudok. Ha elmegyek, azt mondják, Dada néni, salom, adnak egy puszit, aztán megint elmennek. Ha hazamegyek, megint salom meg egy puszi, és kész. Egyik lánya tanítónő, Malkénak hívják. Az én lányomnak is ez a zsidó neve, anyukánk után neveztük el őket.  A tanítónő férjének a szülei Marokkóból származnak. Sára bankhivatalnok volt, de miután férjhez ment, már nem dolgozik. A két lány a családjával Tel-Avivban él. A Hana fiának, Markus Elinek vasnagykereskedése van, és közben most végzi a jogi tanulmányait is. A feleségének a szülei Lengyelországból mentek Izraelba. Hana és a fia családja a mai napig is Natánián él. A zsidó hagyományokat tartják, és mai napig mindegyikük kóser háztartást vezet.  

Interview details

Interviewee: Ružena Deutschová
Interviewer:
Korčok Martin
Month of interview:
Szeptember- Október
Year of interview:
2004
Galánta, Slovakia

KEY PERSON

Ružena Deutschová
Jewish name:
Rikva
Year of birth:
1927
City of birth:
Dombó
Occupation
after WW II:
Üzletvezetõ
Family names
 • Previous family name: 
  Eiländer Rozália
  Year of changing: 
  1945
  Reason for changing: 
  Szlovákosítás
 • Previous family name: 
  Eiländerová Rozália
  Year of changing: 
  1947
  Reason for changing: 
  Házasság

More photos from this country

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8