Grünbaum György az osztálytársaival

+
 • Photo taken in:
  Kürtös
  Year when photo was taken:
  1933
  Country name at time of photo:
  Románia
  Country name today:
  Romania
Ezen a képen az öcsém, Grünbaum György van (balról a második az első sorban) az osztálytársaival. Kürtösön készült a kép 1933-ban. A második sorban, balról a második lány az unokatestvérünk, Stern Márta. 
 
Édesanyám egyik lánytestvére, Stern Erzsébet Kürtösön élt. A férjét Stern Józsefnek hívták, textilüzlete volt és földje Nagyiratoson. Két gyermekük volt: Márta és Károly. Mártának van egy orvos fia, aki nős és két gyereke van. Kölnben, Németországban élnek.
 
György öcsém, miután befejezte a kürtösi elemi iskolát, az aradi német líceumba került. Édesanyám akarta, hogy megtanuljon németül. 1938-39 táján az osztályfőnök azt tanácsolta neki, vegye ki abból az iskolából a háború miatt, mert nem akarta, hogy később kitegyék. Egy nagyon jó asztalos befogadta inasnak. Aradon maradt a háború idején, és a háború után kiszökött Franciaországba egy barátjával, és elkezdett műbútorasztalosként dolgozni. Nagyon jó volt a szakmájában. Az antiszemitizmus miatt elhagyta Franciaországot, és Hollandiába ment. Ott dolgozott asztalosként, amikor valaki egy zsidó szervezettől megkérdezte tőle, nem akar-e Palesztinába menni. Repülővel vitték volna oda, de mint zsidó katonát. Én akkor már férjnél voltam. György felhívott és megkért, hívjam el a szüleinket (nekik akkoriban nem volt telefonjuk), hogy beszélhessen velük. 
 
Kiment Izraelbe, ahol részt vett a függetlenségi háborúban, a hatnapos háborúban és a Jom Kipur-i háborúban (1973-ban). Volt egy kis gyára Tel-Avivban. Izraelben egy volt gyulafehérvári diákomat vette feleségül, akit Klára Zsuzsannának hívtak. Egy kislányt fogadtak örökbe, egy unokatestvérünket, apánk testvérének, Mártonnak a lányát. Ő Izraelben él, orvos, férjnél van, és van két gyereke. György elég fiatalon halt meg [1978-ban], 53 éves korában, szívproblémák miatt. A felesége, Zsuzsanna tavaly halt meg [2002-ben]. 

Interview details

Interviewee: Klára Földes
Interviewer:
Oana Aioanei
Month of interview:
Február
Year of interview:
2003
Arad, Romania

KEY PERSON

György Grünbaum
Year of birth:
1925
City of birth:
Arad
Year of death:
1978
City of death:
Tel-Aviv
Died:
after WW II
Occupation
after WW II:
Asztalos
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8