Adolf Armand Sosberger

+
 • Photo taken in:
  Újvidék
  Country name at time of photo:
  Jugoszlávia
  Country name today:
  Serbia
  Name of the photographer / studio:
  Vajda-Novi Sad
Ez az öcsém, Dodi. Angol követnek van öltözve, ezért visel frakkot és cilindert. Ő is valamelyik darabban szerepelt, amit anyám rendezett a zsidó óvodában. A zsidó óvodát anyám alapította az 1930-as évek elején, saját költségén. Ez volt az első és egyetlen zsidó óvoda Újvidéken. 
 
Az öcsémet Schosberger Adolf Armandnak hívták, Adolfnak a nagyapám után, az Armandot pedig anyám találta ki, hogy ne csak Adolf legyen. Mi nem hívtuk sem Adolfnak, sem Armandnak, hanem Dodinak vagy Dodikának, még az iskolában is a becenevén hívták, és csak nagyritkán a rendes nevén. 1926-ban született, Újvidéken.
 
Dodika is a zsidó elemibe járt, mint én, aztán pedig gimnáziumba. Egyszer volt egy érdekes eset az öcsém nevével. Minden nyáron nagyapám irodájában dolgoztunk. Elkezdtem összerendezni az archívumot, el kellett olvasnom minden levelet, betenni a megfelelő dossziéba, és ugyanez volt Dodika dolga is később. Később, amikor már a főiskolára jártam, ha nem volt előadás, a cégnél dolgoztam. Mindenfélét csináltam, elmentem a bankba, hogy beváltsam a csekkeket, sőt még a vámot is én fizettem be. Később Dodika vette át a feladataimat. Egyszer elment a bankba, és a tisztviselő megkérte, hogy írjon alá valamit. Schosberger Adolfként írta alá, mire a tisztviselő mondta neki, hogy ne a cég nevét írja alá, hanem a sajátját. "De az én nevem Schosberger Adolf", felelte.
 
Dodika, miután befejezte a gimnáziumot [Úgy tűnik, nyolcosztályos gimnázium alsó négy osztályának elvégzéséről van szó. -- A szerk.], elkezdett egy műszaki iskolát, de nem tudta befejezni a harmadik osztályt, mert kitört a második világháború. Nem voltam itt, amikor elkezdődött a háború, de azt hiszem, lehetett iskolába járni akkor, de ő meghalt az 1942-es vérengzés alatt. Tizenhat éves volt.
 

Interview details

Interviewee: Pál Schosberger
Interviewer:
Dina Sosberger
Month of interview:
Május
Year of interview:
2003
Újvidék, Serbia

KEY PERSON

Adolf Armand Schosberger
Jewish name:
Ábrahám
Year of birth:
1926
City of birth:
Újvidék
Country name at time of birth:
Jugoszlávia
Year of death:
1942
City of death:
Újvidék
Died where:
Újvidék

More photos from this country

Magdalena Berger's grandmother Roza Grossberger
Nisim and Matilda Kalef's wedding portrait
Matilda Cerge's granduncle Jakov Kalef and friends
Magdalena Berger's brother Andrija Grossberger riding a horse

Read more biographies from this country

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8