Stern Zoltán családjával

Ez egy családi kép. Balról jobbra a nagyobbik fiam, [Stern] Jevgenyij, a kisebbik fiam, [Stern] Viktor, mellette az unokatestvérem, Majkó Miklós és én. Előttünk ül baloldalt Miklós felesége, egy rokona és jobboldalt az én feleségem [Stern Praszkova]. A kép 2000-ben készült a feleségem születésnapján, az ungvári lakásunkban.
 
Az egyetem befejezése után a feleségem mindvégig tanítónőként dolgozott. Ez nehéz munka. De ő nagyon szerette a gyerekeket, a gyerekek pedig őt. Még ma is előfordul, hogy odajön hozzám az utcán egy-egy ember, és azt mondja, hogy a feleségem volt az első tanára. Nem tagadom, nekem ez nagyon jól esik. Az 1970-es években az iskolai vezetés indítványozta, hogy Praszkova kapja meg a "Kiváló tanár" címet. Ekkor az ukrán feleségem a maga bőrén tapasztalta meg az idegengyűlöletet. A megyei népoktatási osztály vezetőjének nem tetszett a tipikus zsidó névként hangzó Stern, és nem továbbította a kérvényt Kijevbe. Ez csak néhány évvel később jutott a tudomásomra. 
 
Az iskola befejezése után Jevgenyij, aki tanár szeretett volna lenni, mint az anyja, felvételizett az ungvári egyetem matematika szakára. Az egyetem elvégzése óta matematikatanárként dolgozik. Nagyon jó tanár, és szeretik a gyerekek.
 
Viktor szintén az ungvári egyetemen tanult, történelem szakon. Miután befejezte, egy általános iskolában helyezkedett el. De a bátyjával ellentétben, az iskolai  munka nem bizonyult az ő hivatásának. Amikor Viktor rájött erre, felvételizett az ungvári egyetem jogi karára. Tanulmányai befejeztével ügyvédként kezdett dolgozni. Elég jó a szakmában, és erről nemcsak mint apa tudok nyilatkozni.
 
Mindkét fiam házas, négy unokám van. Jevgenyij felesége zsidó. Két fiuk van: Jevgenyij, aki 1984-ben született, és Alekszandr, aki 1987-ben született. Jelenleg mindketten Izraelben tanulnak. A Szochnut által szervezett oktatási programon keresztül kerültek oda. Jevgenyij már befejezte az iskolát, most egyetemre jár. A kisebbik még iskolás. Sportol, mesterfokozatra jelölték vívásban. Mindkét unokám nagyon elégedett az izraeli életével, sokszor írnak nekem, hívnak telefonon. Előttük nagy lehetőségek állnak, és én ennek nagyon örülök. Jevgenyij a feleségével kivándorolni készül Izraelbe. Persze én nem nagyon szeretném, hogy elmenjenek, mert hiányozni fognak. De megértem őket, hiszen ott vannak a gyerekeik, ott van a jövőjük. Jevgenyij és a felesége hébertanfolyamra jár. A fiam már elég jól beszéli a nyelvet. Rám már csak az marad, hogy arra kérjem az Istent, hogy Izraelben béke és nyugalom legyen. A kisebbik fiam, Viktor felesége ukrán, nekik is két fiuk van: Szergej, aki 1987-ben született, és Andrej, aki 1994-ben. Mindketten iskolások.