Három Kornfeld testvér

+
 • Photo taken in:
  Pozsony
  Country name at time of photo:
  Csehszlovakia
  Country name today:
  Slovakia
A kép az 1930-as évek közepén készült édesapámról és a fivéreiről. Jobbról balra: Kemény (Kornfeld) Sándor, Kornfeld Ármin és Kornfeld Dávid. 
 
Nagyapám szerette volna, ha a fiai is szabók lettek volna, de például Dávid bácsi ugyan kitanulta a mesterséget, mégsem folytatta. Dávid bácsi, aki Pozsonyban lakott, élhetetlennek bizonyult. Először utazószerűség volt. Az édesapám beszállt Pozsonyban egy olyan vállalkozásba, amibe egymillió koronát kellett befektetnie. Óriási nagy divatáruüzlet, kirakatok. "Terminus"-nak hívták az áruházat, a főtéren állt, ahol a kórház van, a Bat'ától lefelé. Dávid bácsi igazgatóként szerepelt, és ezért szállt be az apám ennyi pénzzel. Tönkre is ment. Egy pár ruhaakasztó maradt belőle. Az egymillió korona elúszott. Nagyon nagy érvágás volt. Gyerekfejjel láttam és hallottam, mindenki a családban ezen sírt, hogy hogy lehetett ennyivel beszállni. Apám segíteni akart. Dávid bácsi magyarázta, hogy milyen nagy dolog lesz ez, és ő lett ott az igazgató. Elúszott minden pénz. 
 
Kornfeld Dávid első felesége meghalt Auschwitzban. A második feleségével a második világháború után ismerkedtek össze Nyitrán, ahol éltek. Mind a ketten végigcsinálták a háborút és a koncentrációs táborokat. Dávid Nyitrán halt meg, ott is van eltemetve. 
 
Az édesapám két testvére, Sándor és Béla megváltoztatta a nevét Keményre. Sándor Bécsben élt, kereskedő volt.
 

Interview details

Interviewee: Ferenc Kornfeld
Interviewer:
Martin Kornfeld
Year of interview:
2005
Dunaszerdahely, Slovakia

KEY PERSON

Ármin Kornfeld
Jewish name:
Joszef Hirsch Cvi
Year of birth:
1883
City of birth:
Dunaszerdahely
Year of death:
1944
City of death:
Auschwitz
Country of death:
Poland
Died where:
Auschwitz
Occupation
before WW II:
Kereskedõ

More photos from this country

Zuzana Minacova as a child
Alexandra Kissová's wedding

Read more biographies from this country

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8