A kerékpárüzlet

+
 • Photo taken in:
  Hódmezővásárhely
  Country name at time of photo:
  Magyarország
  Country name today:
  Hungary
Férjem édesapja, K. Lajos, aki még az első világháború előtt meghalt, kereskedő volt Hódmezővásárhelyen. Igazi vásárhelyi volt, nagy rokonságuk volt itt. Apósomnak kerékpárszaküzlete volt, ahol a motorbiciklitől kezdve a varrógépig mindent árultak. Nagy üzlet volt, három ajtós. A lakásuk egyben volt az üzlettel, mert régen az volt a divat, hogy a lakásból le lehetett menni az üzletbe, nem kellett az utcára se kimenni. Az udvarban műhely volt, ahol a bicikliket javították. Ez a műhely is a bolthoz tartozott, ott minden a családé volt. 
 
Akkoriban Szegeden, a mi környékünkön is minden bolt ilyen volt: a lakás egyben volt az üzlettel. A boltosok reggel úgy nyitottak ki, hogy először hátul jöttek be, ott nyitották ki az üzletet, és elől csak aztán nyitottak ki. Ebédidőben sem kellett bezárni az üzletet, mert ha a boltos kiment ebédelni, legfeljebb bejött helyette addig a felesége vagy valamelyik családtag. Voltak ilyenek az én közvetlen családomban is, például Mezőberényben lakott egy nagybácsim, nekik is két-háromszobás lakásuk volt - egyben a bolttal. 
 
Amikor a férjem hazajött az első világháború és az orosz hadifogság után, ő vette át az üzletük vezetését. Édesanyjával lakott a házban, mert a nővérei akkor már férjnél voltak. Zolinak volt egy kis udvarból nyíló agglegény lakrésze, ott lakott 1944-ig, a deportálásukig, és a felszabadulás után ide jött vissza. Még akkor is az övé volt az üzlet, amikor mi 1946-ban összekerültünk, de Zolinak annyira nem volt áruja semmi, hogy még ugyanabban az évben ingyen odaadta az egész boltot a Csepel Vállalatnak. Az volt az egyetlen kikötése, hogy ő itt maradhasson. Nagy állami üzlet lett belőle, Zoli először csak mint eladó dolgozott benne, de rövid idő múlva ő lett a vezető. 
 
Hódmezővásárhelyen ebben a házban laktunk mindig. Itt állt a régi földszintes ház, ahol most is lakom, csak azt már lebontották, és ezt az emeletes házat építették a helyére. Az utca felől volt az üzlet, mi udvari lakásban laktunk. 
 

Interview details

Interviewee: Zoltánné K.
Interviewer:
Kádár Judit
Month of interview:
Augusztus- Január
Year of interview:
2007-2008
Hódmezővásárhely, Hungary

More photos from this country

Lea Merenyi
Maria and Tamas Feheri
Kati Erdos on her wedding day with her first husband
Giza Altman and Roza Altman
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8