Földes Tivadarné és Altman Károlyné

Ez a kép Versailles-ban készült a királyi palota előtt. Anyám és Giza néni van rajta a csoporttal, akikkel együtt mentek. Anyám jobbról a kilencedik, és mellette kendőben áll Giza néni. 
 
Anyám sose volt még Párizsban, és amikor Giza néni 1950-ben visszajött Franciaországból Magyarországra, akkor sokáig szó sem lehetett külföldi utazásról. Erre az útra valamikor az 1960-as években, úgy 1965-66 körül mehettek, hogy anyám is megnézze Párizst. Nem társasút volt ez, egyszerűen felültek a vonatra és elmentek. Volt három rokonunk Párizsban, apám három unokatestvére, akik annak idején, amikor Giza néni és a bátyám, Bandi 1946-ban kimentek Párizsba, segítették őket. 
 
A három unokatestvér 1929-ben került ki Franciaországba. A háború alatt bujkáltak, Jóskát egy keresztény nő bújtatta, akit aztán elvett feleségül. Nagyon helyes nő volt, megvan még most is, de gondolom, már idős lehet. Miklós bácsira is pontosan emlékszem, Imre bácsi pedig rendes szervezett kommunista volt. A háború után Jóska, a legfiatalabb taxizott Párizsban, Miklós bácsi, azt hiszem, nyugdíjban volt. Imre bácsi eredetileg bőrdíszműves volt, aztán partizán lett, és miután ottan nagyon aktívan részt vett a dolgokban, neki becsületrendje is volt, amit a Párizs felszabadítása körüli harcok miatt érdemelt ki.