Korányi György anyai nagyszülei a tengernél

A képen anyai nagyszüleim láthatók 1905-ös nyaralásukkor. Nagyapám az ülő sorban balról a második, nagyanyám pedid az első álló sorban balról a negyedik.
 
Anyai nagyapám Gattein Lipót volt. 1853-ban Óbudán született. Dédapám kisfiú korában a csehországi Iglauból szökött meg úgy, hogy egy vándorló íródeákhoz csatlakozott, annak holmiját cipelte. Óbudán megtelepedve kitanulta a mészáros és hentes szakmát. Valahogy pénzhez jutott, és mészáros üzletet nyitott. Olyan jómódú lett, hogy Pesten is boltot nyitott, de hírhedt kártyás volt, és mindkét üzletét elkártyázta. Utána rövidesen meghalt. Lipót nagyapát végül a húsz évvel idősebb bátyja nevelte. Nagyapám önként jelentkezett katonának, majd tízévi szolgálat után elhelyezkedett a MÁV-nál. Írni, olvasni, sőt számolni jól tudott, és különböző belső tanfolyamok elvégzése után raktárnokká léptették elő. Eleinte a felvidéken, Galántán, Illaván, Trencsénben és végül Pöstyénben volt vasúti raktárnok, majd a századfordulótól nyugdíjazásáig a Nyugati pályaudvar főraktárosa lett.
 
Nagyanyám, Zweig Berta egy jómódú, régi óbudai kereskedő família tagja volt. Úgy emlékszem, hogy 1854-ben született. Vilmos öccsétől - aki gazdag csemegekereskedő volt - a Kiscelli utcában egy berendezett fűszerüzletet kapott hozományként, és így jó partinak számított. Nagyapám rövid ismerkedés után vette feleségül nagyanyát, aki a házasságban azután kilenc gyermeket szült - közülük kettő kiskorában meghalt.