Wágner Sándor huszonéves korában

+
 • Photo taken in:
  Budapest
  Country name at time of photo:
  Magyarország
  Country name today:
  Hungary
Apám, Wágner Sándor az 1910-es években.
 
Apámnak öt testvére volt. A legnagyobb testvére, Tivadar, aki a legtehetségesebb volt, nagyon korán, autóbalesetben elpusztult. Érettségi előtt pár nappal halt meg. A többi testvér: Béla, Erzsébet és Aranka.
 
Olyan szegények voltak, hogy három zsemle jutott négyüknek. Nagyanyám azt csinálta, hogy mindegyik zsömléből kivágott egy-egy negyed zsömlét, és a három negyedet apám kapta. Mert apám volt a legkevésbé erőszakos. Tivadar és apám azért tudott a szegénység ellenére gimnáziumba járni, mert tandíjmentesek voltak. Mindig mindenből jelesük volt. 
 
Apám már nagyon korán elkezdett járni építkezésekhez dolgozni, hogy a családon segítsen. Az egész iskolai szünetet végigdolgozta. Akkoriban az volt a helyzet, hogy ha valaki leérettségizett, akkor nem tudom, hány hónap munka után mestervizsgát tehetett. Így lett apám építőmester. Azután ment el a műszaki egyetemre. Az első világháborúban az utászoknál szolgált, főhadnagyi rangig ment. Kétszer sebesült, nagyezüst vitézségi érmet és Károly király keresztet [Károly csapatkereszt] is kapott.
 
Október tizenötödike után [lásd: nyilas hatalomátvétel] a nyilasok elvitték a csillagos házból, ahol laktunk, és soha többet nem láttuk.
 

Interview details

Interviewee: Gézáné Frued
Interviewer:
Andor Mihály
Month of interview:
Október
Year of interview:
2007
Budapest, Hungary

KEY PERSON

Sándor Wágner
Year of birth:
1891
City of birth:
Putnok
Year of death:
1944
Occupation
before WW II:
Építészmérnök

More photos from this country

Jozefin Schultz
Hedvig Endrei at the Moricz Zsigmond Square cake shop
Erzsebet Radvaner's end of the year class photo in middle school
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8