Wágner Sándor huszonéves korában

+
 • Photo taken in:
  Budapest
  Country name at time of photo:
  Magyarország
  Country name today:
  Hungary
Apám, Wágner Sándor az 1910-es években.
 
Apámnak öt testvére volt. A legnagyobb testvére, Tivadar, aki a legtehetségesebb volt, nagyon korán, autóbalesetben elpusztult. Érettségi előtt pár nappal halt meg. A többi testvér: Béla, Erzsébet és Aranka.
 
Olyan szegények voltak, hogy három zsemle jutott négyüknek. Nagyanyám azt csinálta, hogy mindegyik zsömléből kivágott egy-egy negyed zsömlét, és a három negyedet apám kapta. Mert apám volt a legkevésbé erőszakos. Tivadar és apám azért tudott a szegénység ellenére gimnáziumba járni, mert tandíjmentesek voltak. Mindig mindenből jelesük volt. 
 
Apám már nagyon korán elkezdett járni építkezésekhez dolgozni, hogy a családon segítsen. Az egész iskolai szünetet végigdolgozta. Akkoriban az volt a helyzet, hogy ha valaki leérettségizett, akkor nem tudom, hány hónap munka után mestervizsgát tehetett. Így lett apám építőmester. Azután ment el a műszaki egyetemre. Az első világháborúban az utászoknál szolgált, főhadnagyi rangig ment. Kétszer sebesült, nagyezüst vitézségi érmet és Károly király keresztet [Károly csapatkereszt] is kapott.
 
Október tizenötödike után [lásd: nyilas hatalomátvétel] a nyilasok elvitték a csillagos házból, ahol laktunk, és soha többet nem láttuk.
 

Interview details

Interviewee: Gézáné Frued
Interviewer:
Andor Mihály
Month of interview:
Október
Year of interview:
2007
Budapest, Hungary

KEY PERSON

Sándor Wágner
Year of birth:
1891
City of birth:
Putnok
Year of death:
1944
Occupation
before WW II:
Építészmérnök

More photos from this country

Gyula and Klari Biro with their son, Tamas
Erzsebet Radvaner as a little girl
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8