Brüll Zoltánné a Szalon Ráhel alkalmazottaival

+
 • Photo taken in:
  Tel Aviv-Yaffo
  Year when photo was taken:
  1940
  Country name at time of photo:
  Palsztina
  Country name today:
  Israel
Ezek a Szalon Ráhel alkalmazottai 1940-ben.
 
A Szalon Ráhelt a csepeli nagyapámnak a lánya, a Rózsi, akinek Ráhel volt a zsidó neve, csinálta. Rózsi még itt [Magyarországon] férjhez ment, és az alijákkal került ki. A Klauzál utca 16-ban ismerte meg egy Brühl nevezetű családból a férjét, Zolit, onnan lett a férje. Amikor én 1939-ben kimentem, ők már akkor kint voltak, 1936-ban mentek ki. Itthon Csepelen volt nekik szalonjuk, volt üzletük, szépen meg tudtak volna élni, de aztán lehetetlenné tették számukra, hogy meg tudjanak élni. 
 
Tel-Avivban Rózsiék először egy kétszobás lakásban laktak. Két összenyíló szoba volt a műhely, az egyik szobában ők laktak, a másik szobában én laktam a kislánnyal, mert egy kislányuk született, úgy hívták, hogy Judit. Később a Jarden utcába kerültek. Itt egy háromszobás lakást béreltek, és ott volt ez a műhely, ott is laktak, én is ott laktam. Ott már több gépet tudtak venni, több alkalmazottat tartottak. Rózsi volt a szalon vezetője. A férje volt a szabász, ő is megtanulta, de a szakember a Rózsi volt.
 
Sikeres volt ez a ruhaszalon, mert még külföldre is szállítottak. Renének külföldi kapcsolatai is voltak. Ő beszélt franciául, angolul, még két vagy három nyelvet, görögül is beszélt, úgyhogy ő ment, és vitte magával a mintakollekciót egy kofferban, és annak alapján árusított. A megrendeléseket meg ők elégítették ki. Később már anyagot is vásároltak.
 
A műhelyben mind magyarok voltak, magyarul beszéltek, de megtanultak héberül is. Alkalmazottak voltak, de volt rokon is. A Fogler Aranka például egy unokatestvér, az apja édesapám testvére, a Fogler Izidor volt Soltvadkertről. A műhelyben reggel 8-tól délután 4 óráig dolgoztak. Az ebédszünet úgy volt, hogy mindenki megehette, amit magával hozott ebédet. 

Interview details

Interviewee: József Faludi
Interviewer:
Sárdi Dóra, Andor Eszter
Month of interview:
Március
Year of interview:
2001
Szigetszentmiklós, Hungary

KEY PERSON

Zoltánné Brüll
Jewish name:
Ráhel
City of death:
Tel-Aviv
Country of death:
Israel
Died:
after WW II
Occupation
before WW II:
Ruhaszalon-tulajdonos
after WW II:
Ruhaszalon-tulajdonos
Family names
 • Previous family name: 
  Eckstein Rózsi
  Reason for changing: 
  Házasságkötés

More photos from this country

Jozsef Faludi's first wife, Mazal Faludi
Theodore Magder with his granddaughter Ilana Magder

Read more biographies from this country

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8