Steinerné Bernáth Irén a fiával, Lacival

+
 • Photo taken in:
  Sárvár
  Year when photo was taken:
  1941
  Country name at time of photo:
  Magyaroszág
  Country name today:
  Hungary
A képen Irén nővérem látható a kisfiával. Két nővérem már férjnél volt. Mindketten parókát viseltek, de volt alatt valami kis hajuk. A képen is látható, hogy parókája van, amire még kalapot is tett.
 
Nyolcan voltunk testvérek, négy fiú és négy lány. A fiúk között én voltam a legkisebb, és volt még egy húgom is, Erna. Márta nővéremnek, ő volt a másik nővérem, aki már férjnél volt, két gyereke volt. Mindnyájan, Márta is és Irén is elpusztultak családostól.
 
Csináltak Kiskőrösön egy gettót. Nálunk csinálták a gettót, és a mi udvarunkban voltak a legtöbben. A vidékiek is álltak be szekerekkel, jöttek szekerekkel meg ilyenekkel. És én aznap mentem Hódmezővásárhelyre [munkaszolgálatra]. A környékbeli községek oda lettek hozva Kiskőrösre hozzánk, mert az volt a kiskőrösi járásnak a központja. És onnan meg később [1944. június 21-én] elvittek mindenkit Kecskemétre gyűjtőtáborba. Az volt a gyűjtőtábor Auschwitzhoz, onnan vitték az embereket Auschwitzba. Jöttek a vagonok, beszállni, beszállni és kész. Én bekerültem a munkatáborba Hódmezővásárhelyre. Az édesanyám átutazott Kiskőrösről Kecskemétre. Fülöpszálláson adta fel a legutolsó lapot nekem. Valahogy ott bedobatta vagy bedobta a postaládába a vasútnál, és még azt megkaptam május elején. Azt a lapot megkaptam május [Nyilvánvalóan június elejéről van szó. -- A szerk.] elején. Ott búcsúzott el tőlem.
 
Aztán 1945 augusztusában, amikor hazaértem, azt hittem, ha már visszamegyek, akkor otthon találok valakit. Senki nem volt. Senki. Egy testvérem se. A legidősebbik lánytestvéreimet, akik már férjhez mentek, azokat is elvitték. Az egyik elkerült Sárvárra [azaz: Sárvárra ment férjhez], a második és a legidősebbik ott volt Kiskőrösön. Azt is elvitték, két gyereke volt már. A másodiknak [a Sárváron lakónak] egy gyereke volt, azt is elvitték Auschwitzba, és nem is jöttek vissza. A legidősebbik bátyám elpusztult Oroszországban, 1942-ben, az azután való bátyám elpusztult Borban [lásd: Todt Szervezet]. Bor Jugoszláviában van, ő ott pusztult el. És a többi mindegyik Auschwitzban a szüleimmel együtt. Szóval, csúnya eset, rossz róla beszélni, de hiába, ez volt.  
 

Interview details

Interviewee: László Bernáth
Interviewer:
Szászi Zsuzsa
Month of interview:
November
Year of interview:
2001
Bécs, Austria

KEY PERSON

?-né Steiner
Jewish name:
Ráhel
Year of birth:
1916
City of birth:
Kiskőrös
Year of death:
1944
City of death:
Auschwitz
Country of death:
Poland
Died where:
Auschwitz
Occupation
before WW II:
Háztartásbeli
Family names
 • Previous family name: 
  Bernáth Irén
  Year of changing: 
  1938
  Reason for changing: 
  Házasságkötés

More photos from this country

Gabor Paneth's aunt Sari Bergsmann and mother Margit Paneth
Gyorgy Preisz with his cousins Kati and Laci Preisz
Lea Merenyi
Jeno and Imre Fischer
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8