Klein Lázár és felesége, született Szalpéter Adél

+
 • Photo taken in:
  Máramarossziget
  Country name at time of photo:
  Magyarország
  Country name today:
  Romania
A képen a szüleim láthatók, nem sokkal a deportálásuk előtt. Auschwitzban haltak meg mind a ketten.
 
Apám Klein Lázár volt. 1876. július huszonharmadikán született, Máramarosszigeten, és 1944-ben deportálták édesanyámmal együtt Auschwitzba. Apámat anyámmal biztos, hogy összesadhenolták, ez akkor így volt szokás. Apámék nyolcan voltak testvérek: Ilka, Izidor (Israel), Ábrahám, Joel, Simehana, Mariska és Henrik. Apám családja tartotta a zsidó szokásokat, vallásosak voltak, de nem voltak ortodoxok. 
 
A család apai és anyai ága is neológ volt. Ami biztos, hogy apám soha nem járt kaftánban, nem volt hosszú pajesza stb., nem várta a Messiást, hanem földet vett Palesztinában, és a cionizmusban hitt. Két barátjával együtt megalapította a Cionista Mozgalom Egyesületet Máramarosszigeten, miután Herzl Tivadar könyve megjelent. Apám nagyon nagy cionista volt, és akkor ez még újdonság volt, de nemcsak hogy újdonság, hanem büntették is. Még a zsidóság sem merte nyíltan vállalni ezt a cionizmust, mert nagyon újszerű volt. Tanulmányozták Izraelt és a zsidó eredetet. Ő ki akart vándorolni Palesztinába, de akkor még nem nagyon lehetett. Vett földet is Palesztinában, de hogy hol, azt nem tudom. Dunamban számolta a területet, ezt mindig hallottam otthon. A dunam volt a föld mértékegysége. Nem tudom, mi lett ezzel a földdel később. Ez zsidó ügy volt, hogy meg kell szerezni újra Izraelt. Sokféle cionista egylet volt Máramarosszigeten. Erős volt nagyon a cionista mozgalom. A máramarosi ortodox rabbi, Teitelbaum rabbi kiátkozta apámat a cionizmus miatt. A Teitelbaum család nagy ortodox rabbi család volt Máramarosszigeten. Nagy szerepet játszottak az akkori erdélyi zsidóság életében. Ősi erdélyi zsidó család volt, mindenki rabbi volt a családjukban. Gyönyörű házuk volt, szép helyen laktak a városban. Nagyon tekintélyes és befolyásos emberek voltak akkor. 
 
Apám megörökölte a fűszerüzletet, és vezette anyámmal hosszú éveken át. 
 
Édesanyám, Klein Lázárné Szalpéter Adél 1881-ben született Rahón. Anyja neve Holder Gizella volt. A saját haját fésülgette, nem volt parókája. A neológ hagyományok szerint tartotta a szokásokat. Négy testvére volt: Szalpéter Jimmy/Izrael, Anti, Róza és Rebeka. 
 

Interview details

Interviewee: Rózsa Klein
Interviewer:
Czingel Szilvia
Month of interview:
Június- November
Year of interview:
2007
Budapest, Hungary

KEY PERSON

Lázárné Klein
Year of birth:
1881
City of birth:
Rahó
Year of death:
1944
City of death:
Auschwitz
Country of death:
Poland
Occupation
before WW II:
Háztartásbeli
Family names
 • Previous family name: 
  Szalpéter Adél
  Reason for changing: 
  Házasságkötés

More photos from this country

Erzsebet and Emanuel Gruber
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8