Baik Éva nagybátyja

Schischa Walter, édesanyám öccse. Ez a régi igazolványkép az 1930-as évek első felében készülhetett. Rendkívül jóképű és kellemes ember volt. Érettségizett, kitűnően tudott németül. Kezdetben tisztviselő volt Pesten. 
 
Furcsa és kalandos történet az övé. Társaságban megismerkedett egy hölggyel, akiről kiderült, hogy Biró Lajosnak, a kitűnő írónak a lánya. Biró Vera annyira belehabarodott Walterba, hogy úgy nézett ki, összeházasodnak. Biró Lajos akkor már Korda Sándornak volt a filmszövegírója Londonban, s hívták Waltert, jöjjön ő is. Mivel nem tudott angolul, csak németül, így aztán a Korda Filmgyár bécsi irodájában helyezték el. Verával való kapcsolata valahogy megszakadt, ő viszont ott maradt.
 
Amikor a nácik végrehajtották az Anschlusst, a házmester első dolga volt, hogy följelentse mint zsidót. Waltert azonnal elvitték Dachauba. Klári, a nővére erről valamelyik bécsi ismerősétől telefonon azonnal értesült, és rögtön utazott, hogy kihozza a testvérét. 
 
Reggel nyolc előtt valamivel odaállt a rendőrség elé, ahol már rengeteg ember várta azt, hogy beengedjék. Amikor nyolckor kinyitották a kaput, valahogy úgy helyezkedett, hogy ő volt az első. Végigment a folyosón, és amikor meglátott egy olyan ajtót, amelyiken csak egy név volt kiírva, bekopogott. Elegáns volt és határozott. Az ott ülő tisztviselő megkérdezte, hogy hogy kerül ide, akkor elmondta, mi járatban van. Klári már tudta, hogy Waltert letartóztatták, de azt nem, hogy elvitték-e. Ezt akarta megtudni.