Nussbaum László

+
 • Photo taken in:
  Párizs
  Year when photo was taken:
  1936
  Country name at time of photo:
  Franciaország
  Country name today:
  France

Ez a legnagyobbik nagybátyám, Nussbaum Laci, a filozófus, és ha jól emlékszem, a Masarin utca. Nagyon keveset tudok róla, mert csak hallomásból ismertem. Egyszer láttam. Az utcát is csak ismerem [de nem vele kapcsolatosan]. Tipikus bohém volt. Kubikosmunkát is vállalt a háború alatt.

A nagyobbik testvér Párizsban bohém életet élt. Előadott a Sorbonne-on, és egy csomó pénze volt. Elment például Nizzába nyaralni, és otthagyta minden pénzét. Volt olyan időszak, hogy apám hosszú ideig nem kapott tőle levelet, s jött egy levél valami Zanzibárból [Sziget és város az Indiai-óceánban, Afrika keleti partjainál. -- A szerk.], hogy nincs pénze visszamenni Párizsba, és küldjenek neki pénzt. 

Emlékszem, hogy 1937-ben apám kap egy levelet, melyben sürgetik, hogy azonnal jöjjön Párizsba, mert baj van Lacival -- róla neveztek el engem. Én az egész mesét később tudtam meg. Apám elment Párizsba, felmegy a lakására, s becsenget hozzá. Mire ő: “Jenő! Hát te mit keresel itt?” Apám nem tudta, mit mondjon, mivel azt hallotta, hogy baj van vele. “Valami baj van?” “Nincs.” Nem értette, hogy mi lehetett, hogy sürgönyben kéretik. Elmentek ebédelni valahová, ott derült ki, hogy mindent betett a zálogházba, még a ruháját is. 

Szóval teljesen bohém élete volt. Sohasem nősült meg. De egészen élete végéig volt élettársa, annyira, hogy az utolsó élettársa alig egy-két évvel idősebb, mint a feleségem. Vele a mai napig tartom a kapcsolatot. Nem volt zsidó élettársa, de nem tért ki a zsidó vallásból. A párizsi temető zsidó részlegében [lásd: temető] van eltemetve, az utolsó élettársa oda temette el 1967-ben. November elsején [halottak napján], habár nem szokás a zsidóknál, de akkor is visz virágot [a sírhoz az élettársa].

Interview details

Interviewee: László Nussbaum
Interviewer:
Molnár Ildikó
Month of interview:
December
Year of interview:
2001
Kolozsvár, Romania

KEY PERSON

László Nussbaum
Year of birth:
1898
City of birth:
Budapest
Year of death:
1968
City of death:
Párizs
Country of death:
France
Died:
after WW II
Occupation
before WW II:
Egyetemi tanár
after WW II:
Egyetemi tanár

More photos from this country

Rosa Zilberman
Sebastian Sebastian with relatives
Matilda and Salvator Israel with a relative
Laszlo Nussbaum
Mimi-Matilda Petkova's relatives in Paris

Read more biographies from this country

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8