A Fischer-lányok a kertben

+
 • Photo taken in:
  Csóka
  Country name at time of photo:
  Magyarország
  Country name today:
  Serbia

A Fischer lányok az 1900-as évek elején, a kertben: Ilus, Irén, Anna és az édesanyám, Lujza. 

Irén egy ideig Pusztatenyőn dolgozott a nagybirtok irodájában. Minden valószínűség szerint az uradalomban szólt valaki a nagyapának, hogy szükség van ott egy irodistára. 

Ilus feljárt Pestre, hogy operaénekesnő legyen. Az Akadémián zongorázni és énekelni tanult. Nagyon szép, lágy alt hangja volt. Ezt a tanulást olyanszerűen kell elképzelni, mint ma a levelező tagozatot. Bizonyos időközönként -- talán havonta -- Pesten volt, aztán hazavonatozott Csókára, és otthon naponta sokat gyakorolt. Zongoratanári képesítést szerzett, és noha gyönyörűen énekelt, színpadon sosem szerepelt, olyan lámpalázas volt. Csak templomokban énekelt, a szegedi zsinagógában is, a katolikus templomban, a híres szegedi Dómban, de mindig elbújva az orgona mögött. Csak őt ne lássák, és ő se lásson senkit. Õ az a nagynéném, aki mielőtt férjhez ment volna, katolizált. Nem a maga jószántából, a Ráday család akarata szerint. Persze így is ő volt abban a családban a "kócos zsidólány". Ezen az sem változtatott, ha a fodrász minden hajszálát külön-külön igazította is be. A férje, doktor Ráday László törvényszéki bíró volt. Rokona volt a főispán, és azt mondta neki: "Légy szíves, segíts, Ilucit is elvinnék." Ez a főispán segített Ilusnak is, anyámnak is. Nekik végül nem sárga, hanem fehér csillagot kellett hordaniuk.

Anna -- Ancsika -- postai tisztviselő volt. Mivel titkos telefonokat is kellett továbbítania, kötelezték rá, hogy az eredeti Fischer nevet magyarra cserélje. Így lett ő Ágoston Anna. Ancsika gyerekként magántanuló volt, anyám tanította, elvégeztette Ancsikával a négy polgárit, anyám készítette fel a vizsgákra. Magyarkanizsára járt vizsgázni. És amikor leérettségizett [A polgári iskolát nem érettségi zárta. -- A szerk.], anyám akkor jött el Csókáról Szegedre, a nagynénjéhez, Schwartz Terézékhez. Ancsika később Szegeden lett telefonos kisasszony. Egy viharban, amikor villámcsapás érte a vezetéket, fél fülére megsiketült.

Interview details

Interviewee: Gézáné Honti
Month of interview:
Augusztus- December
Year of interview:
Frank Éva
Kecskemét, Hungary

KEY PERSON

Irén Fisher
Year of birth:
1880
City of birth:
Csóka
Year of death:
1944
City of death:
Auschwitz
Country of death:
Poland
Occupation
before WW II:
Kereskedõ

More photos from this country

Back of photo of Regina Eskenazi and family
Back of photo of Avram, Dona and Matilda Kalef with friends
Back of Jakov Kalef's picture in Serbian dress

Read more biographies from this country

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8