Fischer Istvánné elemista korában

+
 • Foto aufgenommen in:
  Eger
  Jahr:
  1931
  Ländername:
  Magyarország
  Name des Landes heute:
  Hungary
Egy elemi iskolai rendezvényen készült ez a kép.
 
Egerben jártam a zsidó elemibe. Öt és fél éves koromban kezdtem az elemit. Nagyon eleven gyerek voltam. Apukám iskolaszéki tag volt, azt mondta az igazgató, hogy én felveszem, de mit fogsz csinálni vele a gimnáziumban. Úgyhogy a minisztériumba kellett kérvényt írni, hogy mehessek a gimnáziumba. 
 
Az elemiben minden ünnepre betanultunk valamit. Emlékszem, harmadikos voltam, amikor valami színdarabban, amivel a hanukára készültünk, tündért játszottam. Előtte Kassán voltam, és ott megbetegedtem. Nagyon szomorú voltam, írtunk haza, hogy nem szerepelhetek. Egy másik kislány beugrott helyettem, de mire hazajöttünk, az a kislány lett beteg, és nekem kellett beugrani. Hogy mi volt a darab, arra nem emlékszem, csak arra, hogy a tündérkirálynő egy negyedikes volt, én pedig a tündér. A szövegre, amit megtanultam, nem emlékszem. Ez a kép erről az előadásról készült, én vagyok a királynő mellett, a felső sorban balról a harmadik. 
 
Az elemi épülete megvan még az Újvilág utcában, most azt hiszem egy óvoda. Az iskola végén volt egy nagy épület volt, egy kultúrház, és mellette volt a hitközségi iroda. A kultúrházban volt egy nagyterem, és mindig ott voltak a zsidó kulturális események. Nem csak az elemi iskolának, hanem általában voltak ott előadások.
 
A zsidó ünnepeket már az elemitől kezdve tartottuk. Zsidó istentiszteletre kellett járni minden szombaton, minden ünnepen. Külön diák istentiszteletek voltak.

Interview details

Interviewte(r): Istvánné Fischer
Interviewt von:
Andor Mihály
Monat des Interviews:
Október- November
Jahr des Interviews:
2005
Budapest, Hungary

HAUPTPERSON

Istvánné Fischer
Geburtsjahr:
1922
Geburtsort:
Eger
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Női szabó
nach dem 2. Weltkrieg:
Ruhakészítő kisiparos
Familiennamen
 • Vorheriger Familienname: 
  Fleischmann Ibolya
  Jahr der Namensänderung: 
  1944
  Grund der Namensänderung: 
  Házasságkötés

Mehr Fotos aus diesem Land

Mein Vater als junger Mann
Mein Onkel Hugó mit seinem Sohn
Mein Grossvater vor unserem Haus
Susanne Zahradniks Mutter Katharina Adler
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8