Rónai Mihályné édesanyja

+
 • Foto aufgenommen in:
  Budapest
  Ländername:
  Magyarország
  Name des Landes heute:
  Hungary
[1944.] November tizenötödikén mama elment a Gyöngyház utcába a húgához [Valériához]. Meg akarta kérdezni, hogy ők hova költöznek. Mert mindenkinek költöznie kellett. Kiskosztümben és városi cipőben ment át az Alkotmány utcából. Mama épp indult haza a húgától, amikor körülzárták a házat. Rettentően megijedt, amikor meglátta a nyilasokat, mert nála volt az a lista, amit a papával napokig írtak, hogy mit hova, kinél rejtettek el. Az összes holmijukat, az egész vagyonukat tulajdonképpen. Több helyre kellett tenni a rengeteg könyvet, szőnyeget, mit tudom én, mit. Igaz, mi már szereztünk nekik nagy nehezen svéd és svájci schutzpasst, de ott volt a lista. Az, hogy nála volt, az kész lebukás. Visszarohant a testvéréhez, a listát a vécétartály tetejére akarta tenni, de nem volt teteje, így beleesett a vízbe. Örökre eltűnt. Őket pedig elvitték. 
 
Ketten látták még ezután a mamát. Először az exsógorom, Gyuri találkozott vele a téglagyárban. Aztán meghallottuk, hogy már elvitték. Gönyűig gyalogoltak. Véletlenül egy baldóci lány volt ott, és a mama hozzá került. Ő volt az utolsó, aki látta. Ezt tőle tudjuk. Azt mesélte, mamának el volt törve a karja. Ki tudja, mit csináltak vele? 
 
Azt mondták, hogy aki nem tud tovább gyalogolni, mehet tutajon. Persze mindenki jelentkezett. Már elegük volt. Esőben gyalog Pestről Gönyűig… Mind elpusztultak. Azért festettem én olyan sok holokausztképet, mert ez mindig előttem volt. Nemrég volt az újságban -- és én ezt addig nem tudtam -- , hogy a tutajokat ott helyben elsüllyesztették. Aki érezte, hogy süllyed a tutaj, beugrott a jeges vízbe -- november közepén, hogy az, milyen volt! -- , azokat lelőtték.
 

Interview details

Interviewte(r): Marianne Gábor
Interviewt von:
Bihari Józsefné
Monat des Interviews:
Február- December
Jahr des Interviews:
2005-2006
Budapest, Hungary

HAUPTPERSON

Ignácné Gábor
Geburtsjahr:
1880
Geburtsort:
Craiova
Geburtsland:
Rumänien
Todesjahr:
1944
Todesort:
Gönyű
Todesort:
Gönyű
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Műfordító, pedagógus
Familiennamen
 • Vorheriger Familienname: 
  Raiss Izabella Lucia
  Jahr der Namensänderung: 
  1900
  Grund der Namensänderung: 
  Házasságkötés
 • Vorheriger Familienname: 
  Léderer Ignácné
  Jahr der Namensänderung: 
  1903
  Grund der Namensänderung: 
  Asszimiláció

Mehr Fotos aus diesem Land

Mein Vater als junger Mann
Die Geschwister meines Vaters in Matrafüred
Ich als Baby mit meinem Vater
Meine Mutter als junge Frau
Jahrzeittafel für die Großeltern
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8