Rónai Mihály Andrásné anyai nagynénje

+
 • Foto aufgenommen in:
  New York
  Ländername:
  USA
  Name des Landes heute:
  USA
  Name of the photographer / studio:
  Grace Salon of Art, Broadway, N. Y.
A kép Erna Price-ot, született Raiss Ernát (Ernesztin) ábrázolja, aki édesanyám húga volt.
 
Nagyszüleimnek nyolc gyermeke volt. A mama volt a legidősebb, ő 1880-ban született. Hét testvére közül kettő szerencsétlenül járt. Albert tízévesen a Zsilbe fulladt, nem vigyáztak rá a nagyobb gyerekek. Anton pedig háromévesen a bőrgyár udvarán labdázott, a labda beleesett a csirizes hordóba vagy tartályba, és ahogy ki akarta onnan halászni, beesett a tartályba, és megfulladt. Akkor szegény nagymamám harminckét éves korában olyan idegbajt kapott, hogy nem tudott nyelni. Bécsbe vitték, ahol a legjobb orvosok voltak, nyilván jobbak, mint Craiovában, ami egy porfészek lehetett akkor, a múlt előtti század végén. 1892-ben halt meg, Bécsben, ott is van eltemetve a zsidó temetőben.
 
Amikor meghalt a nagymama, a szegény mamám nevelte a kisebbeket. Mindegyiket, öt gyereket tizenhat éves koráig. Akkor az apja elvett egy tizennyolc éves leányzót. A nevét nem tudom. Azt viszont nagyon jól tudom, hogy olyan volt, mint a mesebeli boszorka. Tüzes piszkavassal verte a gyerekeket. Mert a tizennyolc éves lány nyilván érdekből ment férjhez egy jóval idősebbhez, és terhére volt az a hat gyerek. Tudtommal saját gyereke nem született.
 
1900-ban a Raiss család kivándorolt Amerikába, az apja a mostohamamával és az öt gyerek, kivéve a mamám.
 
Érettségi ajándékként szüleimtől egy olaszországi utazást kaptam. Velem jött a nagynéném, mama húga, Erna, aki New Yorkban lakott. Vele sokáig levelezett a pesti család. Amíg a férje élt, aki szabadkőműves nagymester volt, minden évben hazalátogatott. A velencei Lidón voltunk. Papáék befizették őt is, mert még nem volt soha Itáliában. Persze olaszul nem tudott, más nyelveken sem, csak angolul a magyaron és a románon kívül, hiszen gyermekkorában Craiovában éltek.
 

Interview details

Interviewte(r): Marianne Gábor
Interviewt von:
Bihari Józsefné
Monat des Interviews:
Február- December
Jahr des Interviews:
2005-2006
Budapest, Hungary

HAUPTPERSON

Erna Price
Geburtsjahr:
1889
Geburtsort:
Craiova
Geburtsland:
Rumänien
Todesort:
New York
Sterbeort (Land):
USA
Familiennamen
 • Vorheriger Familienname: 
  Raiss Erna
  Grund der Namensänderung: 
  Házasságkötés

Mehr Fotos aus diesem Land

Rudolf Blum mit seiner Enkelin
Rosa Pick
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8