Adolf Armand Sosberger

+
 • Foto aufgenommen in:
  Újvidék
  Ländername:
  Jugoszlávia
  Name des Landes heute:
  Serbia
  Name of the photographer / studio:
  Vajda-Novi Sad
Ez az öcsém, Dodi. Angol követnek van öltözve, ezért visel frakkot és cilindert. Ő is valamelyik darabban szerepelt, amit anyám rendezett a zsidó óvodában. A zsidó óvodát anyám alapította az 1930-as évek elején, saját költségén. Ez volt az első és egyetlen zsidó óvoda Újvidéken. 
 
Az öcsémet Schosberger Adolf Armandnak hívták, Adolfnak a nagyapám után, az Armandot pedig anyám találta ki, hogy ne csak Adolf legyen. Mi nem hívtuk sem Adolfnak, sem Armandnak, hanem Dodinak vagy Dodikának, még az iskolában is a becenevén hívták, és csak nagyritkán a rendes nevén. 1926-ban született, Újvidéken.
 
Dodika is a zsidó elemibe járt, mint én, aztán pedig gimnáziumba. Egyszer volt egy érdekes eset az öcsém nevével. Minden nyáron nagyapám irodájában dolgoztunk. Elkezdtem összerendezni az archívumot, el kellett olvasnom minden levelet, betenni a megfelelő dossziéba, és ugyanez volt Dodika dolga is később. Később, amikor már a főiskolára jártam, ha nem volt előadás, a cégnél dolgoztam. Mindenfélét csináltam, elmentem a bankba, hogy beváltsam a csekkeket, sőt még a vámot is én fizettem be. Később Dodika vette át a feladataimat. Egyszer elment a bankba, és a tisztviselő megkérte, hogy írjon alá valamit. Schosberger Adolfként írta alá, mire a tisztviselő mondta neki, hogy ne a cég nevét írja alá, hanem a sajátját. "De az én nevem Schosberger Adolf", felelte.
 
Dodika, miután befejezte a gimnáziumot [Úgy tűnik, nyolcosztályos gimnázium alsó négy osztályának elvégzéséről van szó. -- A szerk.], elkezdett egy műszaki iskolát, de nem tudta befejezni a harmadik osztályt, mert kitört a második világháború. Nem voltam itt, amikor elkezdődött a háború, de azt hiszem, lehetett iskolába járni akkor, de ő meghalt az 1942-es vérengzés alatt. Tizenhat éves volt.
 

Interview details

Interviewte(r): Pál Schosberger
Interviewt von:
Dina Sosberger
Monat des Interviews:
Május
Jahr des Interviews:
2003
Újvidék, Serbia

HAUPTPERSON

Adolf Armand Schosberger
Jüdischer Name:
Ábrahám
Geburtsjahr:
1926
Geburtsort:
Újvidék
Geburtsland:
Jugoszlávia
Todesjahr:
1942
Todesort:
Újvidék
Todesort:
Újvidék

Mehr Fotos aus diesem Land

Grossvater Moritz Wolf
Herbert Lewin in Jugoslawien
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8