Sárdi Fülöp Sárdi Lacival evez

+
 • Foto aufgenommen in:
  Budapest
  Jahr:
  1937
  Ländername:
  Magyarország
  Name des Landes heute:
  Hungary
Ez én vagyok Sárdi Lacival. Én ülök hátul. 
 
Az iskolában volt egy fölmérés, hogy kik a sportos gyerekek, és a tornatanárom beajánlott engem evezésre, és akkor kerültem a Poseidon klubba, és ottan elkezdtem evezni. Egy klubban voltam, ami nekem egy csodadolog volt, mert eléggé rossz anyagi körülmények között voltunk. Ezek pedig csupa ügyvéd, orvos, bankárok. És persze engem is beöltöztettek: kaptam fehér nadrágot és kék kabátot arany gombokkal, ilyen evezős menő emberekkel. És a társaság is, minden, úgyhogy az úszás abbamaradt, mert azt mondtam magamnak, a fenének fogok én lejárni edzeni [úszni], kínozni magamat, maradok itt, itt nem kell semmit sem csinálni, és jó társaság van. És átmentem az evezésre -- ez 1931-ben volt. És az evezésnél ott is ragadtam. 
 
Ott ismerkedtem meg a Steiner Lacival. Ő a klub fizető tagja volt, de nagyon jó sportos gyerek volt, és benne volt a csapatban. Mi együtt edzettünk, indultunk is, de mindig lemaradtunk. Akkor a Pannónia, a Hungária és a MAC volt a nagymenő [MAC -- Magyar Athletikai Club, a kontinens első sportegyesülete, melyet gr. Esterházy Miksa alapított 1875-ben. A két világháború között az ország legnagyobb sportegyesülete volt. -- A szerk.]. A Poseidonba általában zsidók jártak. Ennél volt zsidóbb, a Duna például kimondottan a zsidó arisztokraták meg a zsidók klubja volt, de a Pannónia, a Hungária és főleg a MAC, azok szélsőséges jobboldaliak voltak. De én tartottam velük a kapcsolatot. A Poseidon által bejutottam egy társaságba, és ezekkel jártunk állandóan kirándulni meg síelni meg mindenfélét. Sőt, télen minden héten egyik nap -- azt hiszem, csütörtökön este -- a Szondy borozóba jártunk. Ott mindig összejöttünk, és akkor ittunk nyolcan egy üveg vörösbort, énekeltünk meg együtt voltunk, szóval jó kis társaság volt. A társaságnak az volt az alapszabálya, hogy nő nem jöhet. Szóval ez a társaság nagyon összetartott, és nagyon együtt voltunk.
 
Az érettségi írásbeli után, tehát még mielőtt a szóbelim volt, az egyik evezős tagnak a vállalatához kerültem. Fölvettek engem alkalmazásba, a Rajna Feri, aki klubtag volt, vett engem oda a Borolinba. Tisztviselő voltam, de nem sokáig. Átnyergeltem a Steiner Laciékhoz, a boros céghez. Ez egy bornagykereskedés, aminek egy saját söntése volt. A Thököly út 44-ben a pince borpincének volt berendezve. Ott több ezer hektoliter bor volt, és volt Kőbányán egy bérelt pincéjük, ahol egy egész rész volt az övék. Nagyon gazdag emberek voltak, saját házuk volt a Thököly út 44. Nekem akkor 60 pengő volt a fizetésem, és az apám akkor mint üzletvezető 200 pengőt keresett. Tehát a 60 pengő az valami volt. Hazaadtam a fizetésem. 
 
Amikor a Steinerékhez kerültem, Laci katona volt. És amikor visszajött, megszerezte a közgazdasági egyetemen a diplomát, és doktorátust kapott. És utána beiratkozott az Ampelológiai Intézetbe egy kétéves tanfolyamra. Ez a mai Kertészeti és Szőlészeti Egyetemnek volt az elődje. Akkor a legmagasabb borászati képzést adta az Ampelológia. Laci kvázi magával vitt erre a képzésre. Én nem tudtam volna se befizetni, de nem jutott volna eszembe se, de ő odavitt, és ez az ő érdeme volt, hogy én az Ampelológiai Intézetet is elvégeztem mint borász. 

Interview details

Interviewte(r): Fülöp Sárdi
Interviewt von:
Sárdi Dóra
Monat des Interviews:
Október
Jahr des Interviews:
2003
Budapest, Hungary

HAUPTPERSON

Fülöp Sárdi
Jüdischer Name:
Fajsl
Geburtsjahr:
1914
Geburtsort:
Budapest
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Borkereskedés borfelvásárlója
nach dem 2. Weltkrieg:
Hungarovin vezérigazgatója
Familiennamen
 • Vorheriger Familienname: 
  Stein
  Jahr der Namensänderung: 
  1946
  Grund der Namensänderung: 
  Magyarosítás

Mehr Fotos aus diesem Land

Hermine Neumann mit ihren drei Töchtern
Valerie Landesmann
Imre Rosenberg und seine Schwester Eva im Geschäft des Vaters
Ferenc [Franz] Rosenberg und Tante Manci
Schwedischer Schutzpass von Antonia Wallisch
Deutscher Pass von Antonia Wallisch
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8