Igazolvány

+
 • Foto aufgenommen in:
  Budapest
  Jahr:
  1949
  Ländername:
  Magyarország
  Name des Landes heute:
  Hungary
Igazolvány 1949-ből, amely igazolja, hogy 1949. május 2. óta a Vásárcsarnokok Igazgatóságának alkalmazásában állok.
 
1948-49-ben kerültem föl Budapestre. A műszaki egyetemre akartam jelentkezni, a vegyészmérnöki karra. Anyámnak volt ez mindig vágya, hogy vegyészmérnök legyek. A cionista mozgalommal itt is kapcsolatban maradtam. Zuglóban, a Bácskai utcában volt egy cionista otthon, ahol egy darabig voltam, és innen alijáztunk volna. Nagy vonzóerőt gyakorolt rám a mozgalom, mint ahogy sokan másokra is. Olyannyira, hogy már el is indultunk Izraelbe, és valahol Baja környékén állították meg a csapatot, igazoltattak, és akkor nem sikerült elmenni. Az alijázási kísérlet ezzel meghiúsult. Ezzel együtt apám szociáldemokrata kötődései miatt a Szociáldemokrata Pártba is beléptem 1945-ben. Egyszerre voltam mindkettőben, a cionista mozgalomban és a pártban. Hogy ezt [az alijázást] nem nagyon szorgalmaztam aztán, apám miatt volt, nem akartam őt itt hagyni. A háború után apám újra megnyitotta az órásműhelyét, és ott dolgozott az államosításig, 1948-ig. Ezután az Óra- és Ékszerkereskedelmi Vállalat szegedi boltvezetője lett. 1958 után megbetegedett, és 1967-ben bekövetkezett haláláig én ápoltam. Budapesten halt meg. 
 
1948-ban volt egy tüntetés a kunmadarasi pogrom miatt, amiben én is részt vettem. Később ez meghatározó dolog lett az életemben, mert amikor 1950-ben bevonultam katonának, ott tiszti iskolára kerülve, a tisztté avatás előtt azzal az indokkal zártak ki az akadémiáról, és helyeztek vissza a csapathoz, hogy államellenes tüntetésben és mozgalomban vettem részt. Ebből semmi nem volt igaz, mert nem volt ez államellenes tüntetés. 
 
A műszaki egyetemre ugyan fölvettek, de nekem kevés affinitásom volt az egyik legfontosabb tárgyhoz, a matematikához, mindig is humán beállítottságú voltam. Olyan neves tanárok tanították nekem a matematikát és vektoralgebrát, mint Alexits György, aki a kor jeles matematikusa volt. Őszintén megvallva, nemigen értettem meg a lényegét e tudománynak, de becsülettel csináltam. Ekkor került sor a két párt egyesülésére, és létrejött a Magyar Dolgozók Pártja, és pártfölülvizsgálat volt. A vizsgálat során nem igazán szereztem jó pontot a cionista mozgalomban való részvétellel, és eltanácsoltak az egyetemről. Ráadásul egy népi kollégiumban laktam, ami az Üllői úton volt, a mai Kilián laktanyában [A Szociáldemokrata Párt Ady Endre Kollégiuma működött az épületben. -- A szerk.]. Ez nagyon megrázott, és erős törést jelentett az életemben. Végül is dolgozni kellett, és "tisztességes" munkát sikerült találnom a rokonság révén. Máté Miklós főrabbi, akinek a felesége unokatestvérem volt [Dr. Máté Miklósné, szül. dr. Witz Magdolna], segített, és egy igen jeles beosztásban sikerült elhelyezkednem: a Garay téri piacon lettem söprögető hetijegyzékes alkalmazottként. 
 

Interview details

Interviewte(r): Tibor Drucker
Interviewt von:
Czingel Szilvia
Monat des Interviews:
Január-Február
Jahr des Interviews:
2007
Budapest, Hungary

HAUPTPERSON

Tibor Drucker
Geburtsjahr:
1928
Geburtsort:
Szeged
Beruf
nach dem 2. Weltkrieg:
Felsővezető a kulturális szférában

Mehr Fotos aus diesem Land

Imre Rosenberg und seine Schwester Eva im Geschäft des Vaters
Mein Grossvater vor unserem Haus
Der Grabstein für Imre Rosenbergs Familie in Ungarn
Hermine Neumann mit ihren drei Töchtern
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8