Váradi Ármin szüleinek, Váradi Salamonnak és nejének aranylakodalmán

Váradi Salamon és Frieder Czeczilia aranylakodalmi fényképe 1930-ból
 
Anyai nagyszüleim Barátosról [Háromszék vm.], ahol kocsmájuk és fűszerüzletük volt, 1916-ban, a románok bevonulása után menekültek Pestre. Attól kezdve, itt élt Budapesten a család. 
 
Elég nehezen kezdték itt az életet, de aztán valahogy lett egy lakásuk és egy nagyon szép fűszerüzletük a Szép Ilonkánál. Anyukám fiútestvéreinek nagy része katona volt az első világháborúban. Az első világháború után, az 1920-as években kezdődtek már bizonyos zsidóüldözések, és valószínű, hogy lehetetlenné tették nagyapámat. Erős lehetett a ráhatás, hogy szüntessék meg az üzletet, ami túl előkelő helyen volt számukra. 
 
Amikor én kisgyermek voltam, a Fő utca 73-ban laktak. Itt tartották meg 1930-ban az ötvenedik házassági évfordulójukat. Gyönyörűen fel volt díszítve a lakás. A családi fotón mindenki rajta van, külföldön élő gyerekeik is mind hazajöttek.
 
A nagyszülők mögött áll jobbról balra: Váradi Lajos, akinek a Király utcában volt egy szép csemegeüzlete, Váradi Ármin, aki Amerikában nyitott kozmetikai üzemet, mellette lánya, Manci, aki 1956-ban ment ki családostól az apja után, majd édesanyja, Pataky Aranka, aki itthon maradt, és Pesten volt kozmetikája. Wittmann Ilus, Váradi András felesége, akinek Bécsben volt kozmetikai iskolája, utána Hercog Erzsébet, Bözsi néni, Lajcsi bácsi felesége, majd anyukám, Bauer Lászlóné Váradi Ilona, illetve Mezei Piroska, a meghalt Váradi Szerén lánya. A férfiak: Váradi András, aki Bécsben élt, és édesapám, Bauer László. Középen bátyám, Ferkó és én.