A Kornfeld Áruház

+
 • Foto aufgenommen in:
  Dunaszerdahely
  Ländername:
  Csehszlovakia
  Name des Landes heute:
  Slovakia
A kép a Kornfeld Áruházat ábrázolja az 1920-as években, az átépítés előtt. Valószínűleg akkoriban kezdték a kerékpár-árusítást is. Érdekesség, hogy a kerékpár fogaskerekén ki volt öntve a Kornfeld név. A képen jobbról a második az édesapám, Kornfeld Ármin. Balról a második, a segéd, egy Ovsanka nevezetű szlovák alkalmazott.
 
Édesapám a szabó szakmát tanulta ki, kijárta a kereskedelmi iskolát, és átvette az édesapja után azt az üzletet, amely férfi-, női és gyermekkonfekcióval foglalkozott. A  Kornfeld Ármin Áruház divatbemutatókat rendezett, férfi-, női és gyermekkonfekcióból. Ezáltal jól menő üzlet lett a miénk. 
 
Vasárnap [Duna]Szerdahelyen nem volt vásár. Ellenben vasárnap tíz óráig nyitva volt az összes üzlet. Az összes zsidó és nem zsidó egyformán. Nálunk a férfi-, női és gyermekkonfekció, a kerékpár és a varrógép. A kerékpár úgy érkezett, hogy a kormány előre, a pedálok befelé voltak, volt hozzá egy kis háromszögletű táska, amiben szerszámok voltak, és az ülés mögötti csomagtartó. Kaptam egy koronát, ha vasárnap reggel két biciklit eladásra összeszereltem. Egy korona nagy pénz volt.
 
1938. november hetedikén bejöttek a magyarok, tizennégy évesen végignéztem, ahogy csákánnyal kibontották az áruházunk falát, és gyerekkocsiban tolva vitték a bundákat, biciklin tolták, amit lehetett. Ez egy borzasztó élmény volt. Nemsokára bevonták az édesapám iparengedélyét a konfekcióról, és elvették az iparengedélyét a szabóságról is. Ez mind megszűnt. Emlékszem rá, újra kellett valamit kezdeni, és úgy próbálták, hogy varrógép és gyermekkocsi.
 

Interview details

Interviewte(r): Ferenc Kornfeld
Interviewt von:
Martin Kornfeld
Jahr des Interviews:
2005
Dunaszerdahely, Slowakei

HAUPTPERSON

Ármin Kornfeld
Jüdischer Name:
Joszef Hirsch Cvi
Geburtsjahr:
1883
Geburtsort:
Dunaszerdahely
Todesjahr:
1944
Todesort:
Auschwitz
Sterbeort (Land):
Polen
Todesort:
Auschwitz
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Kereskedõ

Mehr Fotos aus diesem Land

Klassenfoto nach 40 Jahren
Susanne Zahradniks Cousinen, Onkel, Tanten und Eltern
Susanne Zahradniks Vater Ernst Adler
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8