Gönczi Mihályné és Anna

+
  • Foto aufgenommen in:
    Budapest
    Ländername:
    Magyarország
A húgom, Gönczi Anna és az anyám, Gönczi Mihályné van a képen. Anna 1917-ben született. A zsidó gimnáziumba járt. Jól tanult, csak a latinnal volt baj. Negyedikben azt mondta a latintanára, hogy ha nem veszi ki az anyám a gimnáziumból, akkor megbuktatja. Kivette. Akkor egyéves kereskedelmit járt [lásd: női kereskedelmi szaktanfolyamok]. Aztán kerámiát és nyelveket tanult, meg volt kávé-tea szaküzletben eladó. Onnan a zsidótörvény [Lásd: zsidótörvények Magyarországon] miatt eljött.
 
Anyám, 1884-ben született Budapesten. Elvégezte a négy polgárit [lásd: polgári iskola], utána annyit tanult, hogy megtanult varrni, és aztán otthon volt. 
 
Mikor apám meghalt, akkor én megfogadtam a halálos ágyánál, hogy anyám velem él. Hát tulajdonképpen nekem nagy könnyebbség volt, mert Juli fél éves volt, amikor föl kellett adnom a szalont, és el kellett mennem dolgozni. Elvették tőlem a kisgyerekemet. 21 évig volt olyan foglalkozásom, hogy otthon voltam a lakásban. Tehát hogyha a gyerekem sírt, akkor átmentem a másik szobába. Féléves korától viszont anyám nevelte. 

Interview details

Interviewte(r): Vilmosné Radvaner
Interviewt von:
Sárdi Dóra
Jahr des Interviews:
2001
Budapest, Hungary

HAUPTPERSON

Anna Gönczi
Geburtsjahr:
1917
Geburtsort:
Budapest
Todesjahr:
1983
Todesort:
Budapest
Gestorben:
after WW II
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Bolti eladó
nach dem 2. Weltkrieg:
Külkereskedő
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8