A kerékpárüzlet

+
 • Foto aufgenommen in:
  Hódmezővásárhely
  Ländername:
  Magyarország
  Name des Landes heute:
  Hungary
Férjem édesapja, K. Lajos, aki még az első világháború előtt meghalt, kereskedő volt Hódmezővásárhelyen. Igazi vásárhelyi volt, nagy rokonságuk volt itt. Apósomnak kerékpárszaküzlete volt, ahol a motorbiciklitől kezdve a varrógépig mindent árultak. Nagy üzlet volt, három ajtós. A lakásuk egyben volt az üzlettel, mert régen az volt a divat, hogy a lakásból le lehetett menni az üzletbe, nem kellett az utcára se kimenni. Az udvarban műhely volt, ahol a bicikliket javították. Ez a műhely is a bolthoz tartozott, ott minden a családé volt. 
 
Akkoriban Szegeden, a mi környékünkön is minden bolt ilyen volt: a lakás egyben volt az üzlettel. A boltosok reggel úgy nyitottak ki, hogy először hátul jöttek be, ott nyitották ki az üzletet, és elől csak aztán nyitottak ki. Ebédidőben sem kellett bezárni az üzletet, mert ha a boltos kiment ebédelni, legfeljebb bejött helyette addig a felesége vagy valamelyik családtag. Voltak ilyenek az én közvetlen családomban is, például Mezőberényben lakott egy nagybácsim, nekik is két-háromszobás lakásuk volt - egyben a bolttal. 
 
Amikor a férjem hazajött az első világháború és az orosz hadifogság után, ő vette át az üzletük vezetését. Édesanyjával lakott a házban, mert a nővérei akkor már férjnél voltak. Zolinak volt egy kis udvarból nyíló agglegény lakrésze, ott lakott 1944-ig, a deportálásukig, és a felszabadulás után ide jött vissza. Még akkor is az övé volt az üzlet, amikor mi 1946-ban összekerültünk, de Zolinak annyira nem volt áruja semmi, hogy még ugyanabban az évben ingyen odaadta az egész boltot a Csepel Vállalatnak. Az volt az egyetlen kikötése, hogy ő itt maradhasson. Nagy állami üzlet lett belőle, Zoli először csak mint eladó dolgozott benne, de rövid idő múlva ő lett a vezető. 
 
Hódmezővásárhelyen ebben a házban laktunk mindig. Itt állt a régi földszintes ház, ahol most is lakom, csak azt már lebontották, és ezt az emeletes házat építették a helyére. Az utca felől volt az üzlet, mi udvari lakásban laktunk. 
 

Interview details

Interviewte(r): Zoltánné K.
Interviewt von:
Kádár Judit
Monat des Interviews:
Augusztus- Január
Jahr des Interviews:
2007-2008
Hódmezővásárhely, Hungary

Mehr Fotos aus diesem Land

Die Geschwister meines Vaters in Matrafüred
Georg Kastner 1942 in Budapest
Mein Vater als junger Mann
Vera Stulberger als kleines Mädchen
Rabbiner Deutsch in Abaujszanto
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8