A marosvásárhelyi volt zsidónegyed egy utcája régen és napjainkban

+
 • Foto aufgenommen in:
  Marosvásárhely
  Ländername:
  Románia
  Name des Landes heute:
  Romania
A Fő tér közepén, a jobb oldali sarokházban volt nagyapámnak, Mestitz Mihálynak az első bútorüzlete az 1850-es években. A házasságkötő teremnél -- ahogy bemegy az ember a kapun, mindjárt a kapu alatt, balra a második kép -- van ez a falra festett festmény [ami a felső képen látható]. Nem tudom, ki festette a képet. A nagyapa idejében így nézett ki a Kossuth Lajos utca [a szemben lévő utca] és a ház, még az is látszik a képen, hogy a házra fel volt valamikor írva: Mestitz Mihály és fiai. 
 
Eleinte az egész ház az övé volt. A kapunak mind a két oldalán volt kirakat, az egyik oldalán volt a bútorüzlet, utána volt a kárpitosműhely. Baloldalt az udvaron volt az egyik raktár, a másik lent volt a Grivita utcában. Nagyon szép bútorokat árultak, presztízs volt, hogyha Mestitzéknél csinálták a bútorokat, akkor biztosan jó volt. Például a háború után, amikor a második kórházba vittek, az orvos emlékezett a nevemre, hogy látta az öccsééknél a bútorokon ezt a nevet.
 
Amikor már nagyobb lány voltam, és beszélgettünk, mindig azt mondtam, hogy három dologtól félek: a németektől, a Kossuth Lajos utcától és a ráktól. De akkor még nem tudtuk, hogy mit tesznek velünk. Valami megérzés volt. Voltak olyan félelmek, amiket éppen úgy nem tudtam megmagyarázni soha, mint ahogy nem tudtam a németektől való félelmemet sem megmagyarázni. Egyébként most a Kossuth Lajos utcában lakom.
 

Interview details

Interviewte(r): Júlia Scheiner
Interviewt von:
Molnár Ildikó
Monat des Interviews:
Október
Jahr des Interviews:
2002
Marosvásárhely, Rumänien

Weitere Filme aus diesem Land

Mehr Fotos aus diesem Land

Der bedeutende Tenor Joseph Schmidt in Kimpolung
Regina Josiper nach dem Krieg mit dem jüdischen Kindergarten
Buby Schieber als Student
Buby Schieber als Pfadfinder
Chaim Suchar Schieber
Bella Merdler auf einem Purim Ball der WIZO
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8