Mestitz Albert gyermekei

+
 • Foto aufgenommen in:
  Marosvásárhely
  Jahr:
  1909
  Ländername:
  Magyarország
  Name des Landes heute:
  Romania
  Name of the photographer / studio:
  Csonka Géza
Ők Mestitz Albertnek, édesapám bátyjának a gyerekei. 1909. január nyolcadikán készült a kép, Marosvásárhelyen.
 
Mestitz Albert [Marosvásárhely, 1867 -- Marosvásárhely, 1937] vezette a bútorgyár Fő téri bútorüzletét. Ott volt egy házunk, és ők benne laktak. Ő elvette egy másod-unokatestvérét, Mestitz Saroltát [Raudnitz, 1865 -- Marosvásárhely, 1937] Csehországból. Albert bácsi elment oda üzleti ügyben, vagy nem tudom, miért, és ott ismerte meg, és beleszeretett. Szép és édes volt a nő, hát én mindennap felszaladtam hozzájuk, úgy imádtam. De soha nem tanult meg tisztességesen magyarul. Négy gyerekük lett, két lány és két fiú: Vilma, Paula, Sándor és Ernő. 
 
Sándor, a legnagyobb fiú (balról a második) velünk együtt nőtt fel. Később Temesvárra került, de amikor Marosvásárhelyen magyar világ lett, hazajött. Együtt deportáltak el vele. Valahova Varsóba került. Amikor harcok voltak, reggel ki kellett vonuljanak, s őt otthagyták egy fejsebesüléssel. Mikor este vissza tudtak jönni, fel volt ott égetve minden. Ma sem tudom, hogy odaveszett-e vagy elvitték valahova. 
 
A másik fiú, Ernő (balról az első) itt volt az üzletben az apjával, s feleségül vette az egyik keresztény barátnőmet. 
 
Vilma (jobbról az első) Medgyesre ment férjhez, Grünfeld Dezsőhöz, aki egy nagyon jó ember volt. Jómódú, nagyon gazdag életet folytattak. Az egyik fiú tizennégy-tizenöt éves volt, mikor kiment Izraelbe [akkor: Palesztina]. Ez akkor volt, mikor két hajón vitték a gyerekeket, s az egyik hajó elsüllyedt [1944 augusztusában 3 hajót indítottak útnak Izrael felé: a Morina, a Mefküre és egy Bölbül nevű hajót. A Mefkürét elsüllyesztették. -- A szerk.]. Szerencsére ő a másik hajón volt. Eleinte egy kibucban volt, szerette ott. Három-négy év múlva a testvére utánament, ugyanabba a kibucba. 
 
Volt még egy lánya Albert bácsinak, Paula (jobbról a második) itt élt, Marosvásárhelyen. Én tőle tanultam a kozmetikát, nagyon szép kozmetikája volt. Volt egy drogériája valakivel, s mikor látta, hogy a magyarok nem kontrollálják a munkát, fent az üzletben -- pár lépcsőt kellett menni --, egy kicsi szobácskában szépen folytatta a kozmetikázást. Dolgozott mint drogérista [drogista], és voltak páciensei. Férjhez ment egy románhoz, Drădeteanu Timuhoz, aki a munkainspektorátusnak [munkaellenőrzésnek] volt később a főnöke.
 

Interview details

Interviewte(r): Júlia Scheiner
Interviewt von:
Molnár Ildikó
Monat des Interviews:
Október
Jahr des Interviews:
2002
Marosvásárhely, Rumänien

HAUPTPERSON

Sándor Mestitz
Geburtsort:
Marosvásárhely
Todesjahr:
1944
Todesort:
Varsó
Todesort:
Varsó környéke
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Bútorkereskedõ

Weitere Filme aus diesem Land

Mehr Fotos aus diesem Land

Abraham Schieber
Abraham Isaak Schieber im Sägewerk
Buby Schieber als Pfadfinder
Sylvia und Leon Segenreich frisch verheiratet in Bukarest
Sarah Schieber als junge Frau
Familie Schieber
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8