Brandl Alexander iskolai fényképe

+
 • Foto aufgenommen in:
  Alistál
  Jahr:
  1926
  Ländername:
  Csehszlovakia
  Name des Landes heute:
  Slovakia
Ez egy osztálykép, 1926-ban vagy 1927-ben készült az alistáli elemi iskolában. Én valahol az első sorban ülök, de már nem tudom, hol pontosan. Nem ismerem már fel a volt osztálytársaimat se. 
 
Hatéves korban kezdtem iskolába járni, először Alistálon, utána Dunaszerdahelyen. Alistálon rendes állami iskolába jártam. A tanítás hétfőtől péntekig folyt, a zsidóknak az iskola után az egyik kántorhoz kellett menni hittanra. Volt szlovák iskola is és magyar iskola is, én vegyesbe jártam, összevont három osztályba. Olyan huszonöt-harminc gyerek járt ebbe az összevont osztályba. Több volt a magyar gyerek. 
 
Dunaszerdahelyen a tanulmányaimat zsidó iskolában folytattam. Az iskola a Csillag utcában állt. Ott harminc-harmincöt gyerek volt egy osztályban. Ott már nem voltak keverve a gyerekek, a két Rosenbaum volt a tanító és Federweis. A kedvenc tantárgyam a számolás volt, fejből egész jól számoltam, jobban, mint a ceruzával. Az elemi iskola tizennégy évig tartott. Létezett itt szlovák iskola is, sokan tízéves korban átiratkoztak oda vagy a gimnáziumba.  Az iskolák között csak az volt a differencia, hogy a zsidó iskolában a szegényebb családnak nem kellett fizetni, de már a szlovák iskolában fizetni kellett, a gimnáziumban pedig még többet. Persze ezt nem tudta mindenki magának megengedni.
 

Interview details

Interviewte(r): Alexander Brandl
Interviewt von:
Barbora Pokreis és Tibor Vajda
Monat des Interviews:
Április
Jahr des Interviews:
2006
Dunaszerdahely, Slowakei

HAUPTPERSON

Alexander Brandl
Geburtsjahr:
1920
Geburtsort:
Alistál
Geburtsland:
Czechoslovakia
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Napszámos
nach dem 2. Weltkrieg:
konzervgyárban raktáros, városi képviselő, a járási Vöröskereszt titkára, Jednota-alkalmazott, szociális otthon vezetője

Mehr Fotos aus diesem Land

Samuel Singer , Grete Singer und Anni Dean bei der Familie ihres Onkels Samuel Singer in der Slowakei
Susanne Zahradniks Eltern Ernst und Katharina Adler
Susanne Zahradniks Eltern Katharina und Ernst Adler und ihre Schwester Martha Kralowa mit dem Kinderfräulein
Susanne Zahradnik
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8