Oblath Gerson és Gersonné

+
 • Foto aufgenommen in:
  Óvár
  Ländername:
  Magyarország
  Name des Landes heute:
  Slovakia
Ezek az anyai nagyszüleim, Oblath Gerson és Kohn Antónia. A kép Óváron készült, gondolom, az 1880-as években. 
 
Sajnos az édesanyánk öngyilkos lett, és nem ő az egyetlen a családban. Az anyai nagyapám és egy anyai nagybátyám is öngyilkos lett. Meg az Oblath családból még mások is lettek öngyilkosok, akik nem ennyire közeli rokonok.
 
Oblath Gerson volt a nagyapám, ő is öngyilkos lett valamikor az 1910-es évek második felében. 1850-ben született, de nem tudom, hogy hol. Nem tudom, hogy óvári volt-e, vagy valahonnan máshonnan jött oda. Kocsmáros volt Óváron. Gondolom, saját kocsmája volt, de nem tudom biztosan. Öreg, szakállas bácsi volt. Nem volt olyan hosszú szakálla az emlékezetem szerint. Egyetlen egyszer emlékszem, hogy találkoztam vele. 5-6 éves lehettem, Balassagyarmaton volt, valószínűleg látogatóban volt nálunk. Óvárból jött, és ment Drégelypalánkra. Drégelypalánkon nyaralt a legidősebb fia a családjával, és elment őket meglátogatni, de nem jött vissza. És Sződnél fogták ki a Dunából, és ott is van eltemetve Sződön. Fogalmam sincs róla, hogy zsidó temetőben van-e.
 
Kohn Antóniának hívták a nagyanyám. A papírokból tudom, hogy 1856-ban született Nagypeszeken. Gyerekként sokat találkoztam vele, mert mikor mi fölköltöztünk 1920-ban Pestre, minden karácsonyi, húsvéti és nyári szünetben Balassagyarmaton nyaraltunk. És anyuka ikertestvérénél lakott a nagymama. Míg meg nem halt, náluk lakott, Balassagyarmaton is, és amikor felköltöztek Pestre, akkor Pesten is. Pesten volt a háború alatt, de nem tudom, hol. Biztos a gettóban volt. Idős volt, amikor meghalt, 80-on fölül volt, azt tudom. Rossz légzésű volt szegény, tudom, majdnem mindig feküdt, amikor ilyen nagyon idős volt. Pesten van eltemetve a zsidó temetőben.

Interview details

Interviewte(r): Imréné Hámos
Interviewt von:
Andor Eszter
Monat des Interviews:
April
Jahr des Interviews:
2004 április
Budapest, Ungarn

HAUPTPERSON

Gerzson Oblath
Geburtsjahr:
1850
Todesjahr:
1910
Todesort:
Sződ
Gestorben:
before WW II
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Kocsmáros

Mehr Fotos aus diesem Land

Susanne Zahradniks Eltern Katharina und Ernst Adler und ihre Schwester Martha Kralowa mit dem Kinderfräulein
Susanne Zahradniks Urgroßvater
Kinder von Paul Ronas Tante Irma, geborene Bing
Olga Bing
Susanne Zahradniks Vater Ernst Adler mit seinem Cousin Fritz Ehrenwald
Edith und Kurt Stiassny
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8